Gemeente wil misgelopen vijf ton voor buitendijkse haven krijgen

URK • Wo 18 september 2019 | 13:32 • Woensdag 18 september 2019 | 13:32

De gemeente Urk hoopt dat een misgelopen provinciale subsidie van 500.000 euro gebruikt kan worden voor de toekomstige buitendijkse haven bij Urk. Dat zei wethouder Freek Brouwer dinsdagavond in antwoord op vragen van de Urker CDA-fractie. Hij zegt hiervoor positieve geluiden uit het provinciebestuur te hebben gehoord.

Het bedrag is door de provincie in mindering gebracht op een project om het oude dorp van Urk op te knappen en aantrekkelijker te maken voor toerisme. Het was deel van een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro. Van dat geld is al onder meer een historische steiger aangelegd en een strandkiosk gebouwd. De 500.000 euro zou er komen als er in 2022 een hotel in het havengebied gebouwd was.

De bouw van een hotel bleek niet haalbaar te zijn voor die tijd. Volgens de wethouder deels omdat er geen ondernemer was die aan de voorwaarden kon voldoen. En ook omdat er volgens hem vanuit de bevolking en politiek geen draagvlak was voor een groot hotel in het havengebied.

'Kleine alternatieven zijn niet goed behandeld'
Het CDA benadrukte dinsdag dat de gemeente kleinschalige alternatieven in onvoldoende mate en tempo heeft behandeld. Wethouder Brouwer bestreed dit. Volgens hem konden ondernemers met kleinschalige plannen al niet voldoen aan een vereiste eigen investering.

Gat in de Parel
Het mislopen van de 500.000 euro zorgt wel voor een gat in de begroting voor de verdere opknapplannen die de gemeente voor het oude dorp heeft, zo erkende de wethouder. "We moeten nog kijken hoe we het gat binnen 'De Parel Oppoetsen' (de naam voor de opknapplannen, red.) gaan opvullen."

De vraag naar extra hotelkamers blijft op Urk bestaan. Vooral vanuit het bedrijfsleven is er veel vraag naar. Klanten die Urker bedrijven bezoeken moeten nu vaak uitwijken naar hotels in bijvoorbeeld Emmeloord of Zwolle.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel