Spannende debatavond voor collegepartijen

ALMERE • Wo 13 november 2019 | 23:13 • Woensdag 13 november 2019 | 23:13

Politiek Almere maakt zich op voor een spannend debat donderdagavond, nu het rommelt tussen de collegepartijen. Eerder deze week ontstond commotie over de voordracht van Laura Bouwmeester als nieuwe PvdA-wethouder.

Als het aan de PvdA ligt, volgt de ervaren Bouwmeester Loes Ypma op als wethouder. Ypma hing haar functie aan de wilgen omdat 'haar accu leeg was'. Maar collegepartijen zeggen dat ze door de voordracht van Bouwmeester zijn overvallen.

Vooral de fractievoorzitters van D66 en ChristenUnie reageerden geïrriteerd. Ze waren namelijk nog in overleg met de PvdA om eventueel terug te gaan van zeven naar zes wethouders en om Ypma dus helemaal niet te vervangen.

PVV vraagt om debat
PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk spreekt van een bestuurscrisis en heeft een debat aangevraagd. "Nu blijkt dat er toch over zes wethouders wordt gesproken en dat de PvdA dat niet wil. Opmerkelijk allemaal." Van Dijk is verbaasd omdat tijdens een raadsdebat over het vertrek van Ypma door het college werd aangegeven dat de afspraken zijn dat er zeven wethouders behoren te zijn.

Oppositiepartij Leefbaar Almere diende een motie in waarin wordt voorgesteld om het bij zes wethouders te laten. Daarover wordt vanavond gestemd. Fractievoorzitter Kees Ahles: "Zeven wethouders voor deze stad is te veel. Dat geeft veel gedoe. Zes wethouders is wat ons betreft het maximum om deze stad goed te besturen."

Als deze motie wordt aangenomen, dan betekent het dat Laura Bouwmeester niet kan worden voorgedragen als nieuwe wethouder. Maar Bouwmeester zelf hoopt dat het niet zover zal komen, want ze wil graag de zevende wethouder worden. "Ik heb er erg veel zin in om aan de slag te mogen hier. Ik wil deze stad, waar ik al zo lang woon en waar ik echt van hou, dienen."

"Volgens mij gaat de coalitie de eindstreep niet halen"

— Kees Ahles, Leefbaar Almere

Alle onrust binnen de coalitie belooft volgens Kees Ahles van Leefbaar Almere niet veel goeds. "Volgens mij gaat de coalitie de eindstreep niet halen. Gezien het gehakketak in het openbaar is het wachten tot het fout gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel