Tipgevers noemen namen mogelijke daders vuurwerkbom

URK • Di 26 november 2019 | 21:26 • Dinsdag 26 november 2019 | 21:26

Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond door tipgevers namen van de mogelijke daders van de vuurwerkbom op Urk genoemd. Begin deze maand raakte een woning onbewoonbaar doordat er vuurwerk door de brievenbus werd gegooid. Het tv-programma besteedde aandacht aan het voorval en de politie gaf in de aflevering concrete informatie.

''Het maakt me vooral verdrietig, alles wat hier gebeurd is. Ik kan niet zeggen dat ik boos ben, maar ik ben regelmatig eigenlijk emotioneel over wat er met ons gebeurd is en ook wat er had kunnen gebeuren.'' Dat zegt de getroffen woningeigenaar. Hij en zijn vrouw deden dinsdagavond voor het eerst op beeld hun verhaal.

''We werden wakker door een enorme knal. Ik zit rechtop in mijn bed en ik kijk zo naar de trap. Waar normaal gesproken een deur zat." Zijn vrouw vult aan: ''Je kijkt om je heen, het is alleen maar stof en rook. En je hoort een rookalarm. Dat is echt angstaanjagend.''

De kinderen mochten nog snel wat uit de kast pakken en daarna verliet het gezin de woning. ''Als ik zie hoe de ravage boven is, dan had ook één van mijn kinderen of wij allemaal er niet meer kunnen zijn.''

Tekst gaat verder onder de foto

Een signalement en opvallende auto
In de uitzending van Opsporing Verzocht wordt nogmaals een link gelegd met een eerder incident in dat weekend van 2 en 3 november. Daarbij zou op de Oslolaan op Urk plots een Volkswagen Golf zijn gestopt. Een man stapte vervolgens uit. Iemand die daarachter reed zou gezien hebben dat in de auto dozen lagen en het vermoeden ontstond dat dit vuurwerk was.

Het Urkerland schreef eerder dat een inwoner daarover een bericht op Facebook plaatste. Inclusief een duidelijke omschrijving van de auto. Dat zou haar niet in dank zijn afgenomen. De vuurwerkbom zou eigenlijk voor haar zijn, maar kwam bij de buren terecht.

De politie denkt ook dat de daders zich waarschijnlijk vergist hebben. Zij zijn op zoek naar de man die uit de auto is gestapt. Het gaat volgens de politie om een blanke man met een baard, die begin 30 is. Hij is lang (1,90m) en fors gebouwd. Hij droeg een spijkerbroek en klompen.

Het signalement is niet de enige concrete informatie die de politie deelt. In de uitzending zijn beelden getoond van een grijze stationswagen die ten tijde van het incident rondreed in de buurt. Het voertuig, vermoedelijk een Toyota Avensis Station, is op meerdere camera's vastgelegd. Vanwege het tijdstip en de plek waarop hij reed, moet het volgens de politie de auto zijn waar de dader of de daders in hebben gezeten.

Tekst gaat verder onder de foto van de auto

Vermoedelijk een zelfgemaakte bom
Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een zelfgemaakte bom. De explosie heeft er volgens een woordvoerster voor gezorgd dat de woning bol kwam te staan. Er hadden volgens haar zelfs doden kunnen vallen.

In de uitzending zijn beelden getoond die de dag na de knal zijn gemaakt door een agent. Daarop is te zien hoe een kinderstoel door tweeën is gebroken en verschillende muren en deuren die ontzet zijn. Ook is te zien dat slaapkamerdeuren uit de kozijnen zijn geblazen.

Het gezin woont nog steeds niet thuis. ''Je wil je kinderen een veilig thuis bieden en dat kan gewoon niet. Dat wordt je gewoon ontnomen.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel