De maat is vol voor inwoners Swifterbant na zoveelste vernielingen

SWIFTERBANT • Ma 30 december 2019 | 17:00 • Maandag 30 december 2019 | 17:00

Inwoners van Swifterbant zijn helemaal klaar met de vernielingen in en rondom het dorp. Dat blijkt uit een rondgang die Omroep Flevoland maakte bij de inwoners op straat. Afgelopen weekend was het weer raak.

Swifterbanters reageren voornamelijk boos en teleurgesteld. "Ik vind het verschrikkelijk, het loopt nu echt uit de hand. We zijn allemaal klein geweest en hebben allemaal rottigheid uitgehaald, maar dit vind ik een beetje te erg", zegt een mevrouw.

"Ik blijf liever thuis"
Ook jongeren die we op straat treffen zijn niet te spreken over de vernielingen: "Bij een vriend van mij hebben ze de auto gesloopt. Ik wil gewoon liever niet op straat zijn nu, want ik wil niet in het dorp een naam krijgen dat ik er wat mee te maken heb".

In de reportage boven aan in dit artikel zijn nog meer reacties van inwoners te zien en te horen.

Bankjes, lampjes en bushokjes
In een Facebookgroep voor inwoners zijn foto's gedeeld van bankjes in het Swifterbos die met grof geweld kapot zijn gemaakt. Ook feestverlichting in het centrum van het dorp moest er weer aan geloven. Een fietsenwinkel schrijft op de eigen Facebookpagina dat de lampjes van de gevel af getrokken zijn. Een bewoner van het Blazoen gaf aan dat er van haar auto twee buitenspiegels zijn afgebroken.
In november werd de kerstverlichting ook al gesloopt. Bij dorpshuis De Steiger werden ruiten ingegooid, werd vuurwerk in de brievenbus gedaan en zijn plantenbakken vernield.

Burgemeester Gebben is er klaar mee
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten is helemaal klaar met het vandalisme in Swifterbant. Hij wil met het Openbaar Ministerie in overleg om preventief te kunnen fouilleren en om samenscholingsverboden in te kunnen stellen. In een verklaring staat dat er hard opgetreden gaat worden tegen de jongeren.

Dit zijn ook niet de eerste vernielingen in Swifterbant. In november zijn banden lekgestoken van diverse auto's. In juni werden er ruiten ingegooid bij basisschool De Branding en werd op de skatebaan een skate-ramp vernield. Zwembad De Abelen was in juni doelwit van nachtelijk ongewenst bezoek. Daar werd onder meer een ruit van de kassaruimte vernield. Destijds bleek dat het vooral 15- en 16-jarigen waren die voor overlast zorgden. Toen heeft de gemeente de overlast aangepakt.

Vernielingen in de hele gemeente
Niet alleen in Swifterbant is recentelijk raak. Ook kwamen er meldingen uit Biddinghuizen en Dronten. In Biddinghuizen zijn vorige maand de muren van de fietstunnel onder de Biddingringweg beklad met teksten en tekeningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel