Raad hakt knopen door over zorgbezuinigingen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 13 januari 2020 | 12:05 • Maandag 13 januari 2020 | 12:05

Wat mag de zorg en ondersteuning van inwoners in een gemeente eigenlijk kosten? Sinds de gemeenten verantwoordelijk voor het sociaal domein zijn, rijzen de kosten de pan uit. Moeten en kunnen gemeenten daar wat aan doen? Daarover is deze maandagavond een discussie in Noordoostpolder.

De gemeenteraad bekijkt dan of ze moet bezuinigen op bijvoorbeeld scootmobielen, dyslexie of huishoudelijke hulp. In vier scenario's krijgt de raad keuzes voorgelegd, variërend van streng bezuinigen tot de uitgaven op z'n beloop laten. Een definitieve keuze komt later pas, zegt wethouder Marian Uitdewilligen van Noordoostpolder in een interview.

Tekort van 8 ton
Op de vraag in hoeverre het in Noordoostpolder uit de hand loopt, met de kosten voor het sociale domein, antwoordt de wethouder: "Als we het vergelijken met andere gemeentes valt het bij ons nog mee, we hebben ook nog een reserve, dus we kunnen nog steeds uit die reserve de tekorten aanvullen. En ook dit jaar heeft het Rijk aan bijvoorbeeld de jeugdzorg nog een behoorlijk extra bedrag gegeven, zodat we nu nog niet in de problemen komen. Er is wel een tekort, dit jaar is dat 8 ton, dus als dat zo doorgaat, dan is over twee jaar die reserve van het sociaal domein op."

Wethouder Uitdewilligen

Afgelopen jaar maakte de gemeente zich al zorgen over de hoge uitgaven in het sociaal domein. Zeker over de hoge kosten van de jeugdzorg. De gemeente Noordoostpolder wil nu een nieuw beleidsplan voor het sociaal domein maken en daarom moet er eerst bedacht worden wat de zorg mag kosten. Daarmee kan er een plan gemaakt worden. "Uiteraard willen we goede zorg voor onze inwoners, maar de raad moet bepalen wat dat mag kosten. Als u mijn mening vraagt, dan kan het niet doorgaan zoals het nu is. We moeten ergens op bezuinigen. Als het niet op het sociaal domein is, dan is het op andere dingen. Da's ook een keuze", zegt de wethouder.

De vier scenario's, ofwel de keuzes die de gemeenteraad door de wethouder voorgelegd krijgt, zijn als volgt:

1. Gewoon doorgaan zoals nu gedaan wordt. Dan moet de gemeente over drie jaar drie miljoen euro bezuinigen.

2. Stabiliseren van de uitgaven. Dus het afremmen van de groeiende uitgaven en principieel gaan kijken welke uitgaven echt nodig zijn. Dat levert een bezuiniging op van anderhalf miljoen.

3. Aan het budget houden dat binnenkomt van het Rijk en wat de gemeente zelf gereserveerd heeft om te investeren. In dit geval zijn de uitgaven op het sociaal domein budgetneutraal.

4. Wanneer de gemeente heel spaarzaam alleen uitgeeft wat er via het Rijk binnenkomt, dus flink bezuinigt, dan houdt Noordoostpolder geld over.

"Als wethouder Zorg wil ik goede zorg voor de inwoners. Optie 2, dus stabiliseren, heel kritisch kijken naar wat we nu doen, wat is echt nodig, wat is eigenlijk niet nodig, wat kunnen mensen zelf doen, hoe kunnen we slimmer inkopen? Natuurlijk zou ik zelf dat scenario het liefste willen, maar het is aan de raad", aldus wethouder Uitdewilligen.

Dyslexiezorg
Ze geeft als voorbeeld de dyslexiezorg, voor kinderen die moeite hebben met lezen en schrijven: "Is dat een zorg- of onderwijsprobleem? Wie moet dat betalen? Naar dat soort dingen moeten we kritisch kijken. Hoort dat wel bij de gemeentelijke jeugdzorg thuis of zeggen we: Onderwijs, dat is toch echt júllie probleem; we gaan niet meer voor ieder kind een apart budget doen."

"Een elektrische fiets of auto koop je ook gewoon zelf."

— Wethouder Marian Uitdewilligen van Noordoostpolder

Maar ook preventie hoort erbij: "We zijn er echt van overtuigd, dat wanneer je het preventief goed doet, dan bespaar je uiteindelijk zorgkosten." Waar zou op bezuinigd kunnen worden? "Wat we nu doen in het stabiliseren is het veel kritischer kijken naar: wat is normaal en wat is niet normaal? Scootmobielen... is dat logisch dat iedereen die gratis krijgt? Een elektrische fiets of auto koop je ook gewoon zelf."

Hoe dan ook ergens op bezuinigen
De burger gaat er volgens de Zorg-wethouder hoe dan ook iets van merken. "We zullen ergens keuzes moeten maken en als dat niet op het sociaal domein is, dan betekent dat dat we ergens anders op moeten bezuinigen. Als we drie miljoen moeten bezuinigen, dan moeten we ergens op bezuinigen. En als we dat niet op zorg doen, dan doen we het op een zwembad, brug, school of wat dan ook."

De planning is nu dat de gemeenteraad, volgens de wethouder, maandagavond een keuze maakt uit de vier scenario's. Het gekozen scenario gaan ambtenaren uitwerken en concretiseren. Het resultaat daarvan wordt in april opnieuw bij de gemeenteraad van Noordoostpolder neergelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel