Toch excuus van Farmers Defence Force voor 'Judasbrief'

ZEEWOLDE • Wo 5 februari 2020 | 16:34 • Woensdag 5 februari 2020 | 16:34

Farmers Defence Force (FDF) heeft alsnog excuus aangeboden voor de dreigende brief waarin de club woensdag uithaalde naar "vleesbazen en zuivelbobo's" die "als Judas de sector verraden". Dat stelt het Landbouw Collectief. De uitspraken zorgden ervoor dat een gesprek tussen het kabinet en het Landbouw Collectief woensdagmiddag na drie kwartier werd opgeschort. De partijen waren op het Catshuis bijeen om te praten over de stikstofproblematiek. In het Landbouw Collectief zitten verschillende boerenorganisaties, waaronder FDF.

In de omstreden brief staat dat 'vleesbazen, de zuivelbobo's, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging' buiten het collectief om met landbouwminister Schouten spreken. Daarmee zouden ze volgens FDF de sector 'als een Judas verraden'.

Veehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde was namens Farmers Defence Force aanwezig bij het overleg in Den Haag. "Het gesprek kreeg een onverwachte wending", zei hij vanmiddag in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Premier Rutte ging vooraf met minister Schouten in overleg en kwam een kwartier later binnen. Ze zeiden dat ze niet gediend waren van ons laatste bericht. Het bericht werd in het extreme getrokken. Daar ging het hele gesprek over. Ze eisten excuses. Als dat niet zou gebeuren, wilden ze niet verder praten."

Minister Schouten en premier Rutte namen aanstoot aan zowel de toon als de inhoud van de brief. Er staat in dat "een ieder die de sector nu verraadt, dat zal weten". De premier gaf de mogelijkheid de woorden terug te nemen, maar tot die tijd wordt er niet verder gepraat. Volgens Rutte moet iedereen veilig met het kabinet kunnen praten. Schouten zei dat Farmers Defence Force niet uitmaakt met wie het kabinet praat.

De voorzitter van het Landbouw Collectief nam afstand van de uitspraken en voerde woensdagavond in Nijkerk overleg met de aangesloten groepen om te kijken of FDF op andere gedachten gebracht kan worden. In eerste instantie was Farmers Defence Force dat niet van plan. Voorzitter Mark van den Oever liet aan De Telegraaf weten dat er geen excuses komen. Het zou gaan om een tactische keuze. Door een bericht als deze naar buiten te brengen zou er uitstel komen van het stikstofoverleg. Precies wat FDF wilde. Uiteindelijk heeft Farmers Defence Force besloten toch excuus aan te bieden, zo staat in een persbericht van het Landbouw Collectief.

Wat landbouwminister Carola Schouten gaat doen is niet bekend. Zij wil volgens het ANP de excuses van de boerenorganisatie eerst zelf horen. "Daarna kijken we verder", aldus een woordvoerder. Het bestuur van het FDF wilde woensdagavond zelf niet reageren.

De brief van FDF

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel