Flevolandse boeren voeren actie in Den Haag

FLEVOLAND • Wo 19 februari 2020 | 14:21 • Woensdag 19 februari 2020 | 14:21

Enkele honderden boeren uit Flevoland hebben woensdag in Den Haag geprotesteerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zegt Mick Tinga, één van de woordvoerders van Farmers Defence Force (FDF), de groep boeren die deze actie heeft georganiseerd.

Vanuit alle windstreken van Nederland waren de boeren naar Den Haag getrokken. Ze hadden hun trekkers dit keer niet op het Malieveld geparkeerd, want dat mocht niet, maar wel op andere plekken in Den Haag. Zoals op de Koekamp, en zelfs op het strand van Scheveningen stonden lange rijen tractoren. Tinga: "De gemeente Den Haag kan nu zien dat de boeren helemaal niet verkeerd zijn en dat wanneer ons het recht op protesteren gegeven wordt, dat wij dan ook meewerkend zijn."

Bij het protest waren in totaal enkele duizenden boeren aanwezig. Ook stonden er tractoren met omgekeerde Nederlandse vlaggen, een symbool van nood en protest. Volgens Tinga was de sfeer de hele dag goed: "Zowel onderweg naar Den Haag als in de hofstad zelf reageerden mensen gewéldig! Ze stonden te juichen langs de kant, ook hier komen mensen een praatje met ons maken en krijgen dan van ons koffie en een cocktailworstje."

Een aantal boeren is aangehouden omdat ze zich volgens de politie schuldig heeft gemaakt aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde. Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel