Ook Orgaworld wil uitbreiden aan Zeeasterweg

LELYSTAD • Wo 1 april 2020 | 15:30 • Woensdag 1 april 2020 | 15:30

Naast stortplaats Afvalzorg wil ook de composteringsfabriek Orgaworld haar activiteiten aan de Zeeasterweg bij Lelystad uitbreiden. Het is niet duidelijk op wat voor termijn of op welke schaal, want ondanks herhaalde verzoeken van Omroep Flevoland gaat het bedrijf niet in op vragen over de uitbreiding.

Orgaworld verwerkt op dit moment 110.000 ton GFT-afval en ander organisch materiaal per jaar. Na verwerking wordt het als compost aan de agrarische sector verkocht. De fabriek aan de Zeeasterweg verhoogde in het verleden de productie al fors en wil in de toekomst nog verder groeien. Daarbij wordt gedacht aan een capaciteit van 140.000 ton, zo blijkt uit een eerdere verkenning.

Brief aan Provinciale Staten
Gedeputeerde Cora Smelik zegt ook dat Orgaworld wil uitbreiden. Ze schreef dat vorige maand in een brief aan Provinciale Staten. Daarin ging ze vooral in op de voorgenomen verhoging van de stortplaats, die bestaat uit industrieel afval zoals verontreinigde grond en asbest. De composteringsfabriek zit op hetzelfde terrein en wil ook uitbreiden, zo liet de gedeputeerde weten.

"Voor de Zeeasterweg geldt dat er langdurige problemen zijn tussen omwonende agrariërs en de afvalbedrijven Afvalzorg en Orgaworld," aldus Smelik. De problemen waar de gedeputeerde op doelt hebben te maken met overlast zoals stank en geluidhinder. Als ze willen groeien moet dat in overleg met elkaar, de omgeving en de provincie Flevoland.

Geen gesprek met bewoners de Landerijen
Met de twee agrarische bedrijven in de buurt is er al jarenlang contact. Maar voor zover bekend is er nog géén dialoog op gang gekomen met bewoners van wijk De Landerijen in Lelystad, terwijl ook zij stank ervaren en te maken hebben met vrachtverkeer.

De voorgenomen verhoging van de stortplaats van Afvalzorg leidde vorige maand tot grote onrust in de Lelystadse politiek. De gemeenteraad was zeer verbolgen over het feit dat het niks van de plannen wist. Naar aanleiding daarvan bood wethouder Elly van Wageningen van de ChristenUnie haar ontslag aan. De Inwonerspartij trok zich bovendien terug als collegepartij. Sindsdien is er een collegecrisis in Lelystad waarvoor nog geen oplossing is gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel