Anker uit de zeventiende eeuw gevonden in Markermeer

FLEVOLAND • Ma 6 april 2020 | 17:00 • Maandag 6 april 2020 | 17:00

Onderzoekers hebben een groot, oud anker gevonden in het Markermeer. Waarschijnlijk stamt het ijzeren gevaarte uit de zeventiende eeuw. Het anker is drie meter hoog, twee meter breed en zo'n 500 kilo zwaar.

In Almere zijn al veel scheepswrakken gevonden, maar daarbij is nog nooit een anker gevonden. Dat maakt deze vondst zo bijzonder, zegt archeoloog Dick de Jager. Daarnaast stamt het anker dus hoogstwaarschijnlijk uit de Gouden Eeuw. Dat was voor de Nederlandse scheepvaart een hele belangrijke tijd. Toen werd onder andere de VOC opgericht.

Van wanneer het anker precies is, is onbekend. "De modellen ankers verschillen niet zoveel, dus dat is moeilijk te onderzoeken", aldus De Jager.

Conservering
Hij wil dat het anker geconserveerd wordt. Nu zit het nog onder het roest. Als dat weggehaald is en het anker weerbestendig is gemaakt, hoopt De Jager dat het ergens in Almere in de openbare ruimte komt te staan. "In de Oostvaardersbuurt bijvoorbeeld. Of ergens in het stadscentrum."

Voorbereidend onderzoek
Het anker werd ontdekt tijdens voorbereidend onderzoek voor de berging van de Short Stirling die in het Markermeer ligt. De bommenwerper vloog in de Tweede Wereldoorlog bij de bombardementen op Duitse steden.

Het voorbereidende onderzoek voor de berging is wel al afgerond. Nu moet er nog besloten worden op welke manier het vliegtuig het best en veiligst geborgen kan worden. Wanneer de Short Stirling ook echt uit het water gehaald kan worden, is nog niet bekend. De Jager verwacht dat het later dit jaar zal worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel