Museumdirecteur: 'Niet aan politiek om oordeel over kunst te vellen'

FLEVOLAND • Do 23 april 2020 | 20:48 • Donderdag 23 april 2020 | 20:48

Directeur Benno Tempel van het Kunstmuseum Den Haag vindt het opmerkelijk dat SGP Flevoland financiële afwegingen als reden aanvoert om het kunstwerk Tong van Lucifer te verplaatsen. "Ze gaan niet het gesprek aan over de betekenis van het kunstwerk. Ze zeggen met oneigenlijke argumenten: het moet weg."

In februari werd het kunstwerk van de dijk gehaald, omdat het bij stormen beschadigd was geraakt. Het moet nu gerestaureerd worden, maar de provinciale SGP wil dat het kunstwerk daarna niet meer terugkeert op de Knardijk. Fractievoorzitter Sjaak Simonse diende daartoe een voorstel in tijdens de vergadering van Provinciale Staten woensdagavond.

Simonse erkent dat het besparen van geld niet de belangrijkste motivatie is voor de partij om verplaatsing te vragen. "Wat ons betreft is het beeld godslasterlijk. En ja, wij steken in op het kostbare onderhoud, want dat is ook een goede reden om het werk te verplaatsen."

Niet aan de staat om te oordelen over kunst
Tempel vindt het geen goede zaak dat de SGP een kunstwerk op ethische gronden weg wil hebben. "Johan Rudolph Thorbecke, de man die ervoor zorgde dat er een parlementaire democratie in Nederland kwam, heeft gezegd: Het is niet aan de politiek om te oordelen over kunst. Vanaf die tijd is dat zo geregeld."

"De staat ondersteunt kunst, maar wát kunst is of kunst goed is, dat is niet aan de politiek", besluit Tempel zijn betoog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel