Keolis ontslaat personeel en stelt onderzoek in na fraude

FLEVOLAND • Wo 3 juni 2020 | 15:59 • Woensdag 3 juni 2020 | 15:59

Keolis ontslaat een aantal personeelsleden en gaat onderzoek doen nadat er mogelijk fraude is gepleegd. Dat maakte de vervoerder woensdag bekend.

De vervoersmaatschappij zou geheime afspraken hebben gemaakt met Chinese busfabrikanten om vorig jaar de aanbesteding te winnen van het busvervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Dat bleek uit onderzoek van Follow the Money. De aanbesteding heeft tot veel verontwaardiging in het land geleid.

De geheime afspraken zouden zijn gemaakt met de Chinese elektrische busbouwer BYD en het van oorsprong Nederlandse Ginaf. BYD kreeg de opdracht voor de bouw van 259 elektrische bussen, de grootste die het concern in Europa binnenhaalde. Ginaf in Veenendaal kreeg de opdracht om enkele tientallen kleinere elektrische bussen te leveren. De Nederlandse busbouwer VDL, die Europees marktleider is, werd gepasseerd. Dat leidde zelfs tot Kamervragen.

Openbaar ministerie
In een statement van Keolis staat dat er een zorgvuldig onderzoek is gestart door een externe partij. En dat ze op lange termijn integriteit wil bewaken. Ook heeft Keolis contact opgenomen met het Openbaar Ministerie en daar de problemen gemeld. Verder wil de busvervoerder actief meewerken aan onderzoek naar de onregelmatigheden.

Verder schrijft Keolis dat de overname van het busvervoer in Flevoland doorgaat per 13 december.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel