Zeewolde gebruikt reserves voor coronapotje en tekorten

ZEEWOLDE • Do 4 juni 2020 | 14:24 • Donderdag 4 juni 2020 | 14:24

De gemeente Zeewolde reserveert 4 miljoen euro voor de gevolgen van de coronacrisis. Daar gebruikt de gemeente de algemene reserve voor. Dat liet de gemeente donderdagochtend weten tijdens een digitaal persuurtje.

In een presentatie maakte de gemeente de voorjaarsnota 2020 bekend. Wel liet de gemeente weten dat vier kostenposten niet in de voorjaarsnota zijn opgenomen. De eerste drie zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis, het beheerplan van de wegen en de extra kosten die Zeewolde zijn toebedeeld vanuit de veiligheidsregio. Hoewel de gevolgen van corona nog onbekend zijn, is daar wel alvast een bedrag voor apart gezet.

Kosten voor zelfredzaamheid
De laatste kostenpost die niet is meegenomen in de voorjaarsnota gaat over het zogeheten 'sociaal domein'. Dat zijn kosten die de gemeente maakt om mensen die hulp nodig hebben zelfredzaam te krijgen. In de voorgaande jaren leverde dit ook problemen met de begroting op. In 2018, bijvoorbeeld, werd het tekort deels veroorzaakt door hogere uitgaven voor jeugdzorg. Ook dat valt onder het 'sociaal domein'.

Uit het persuurtje werd duidelijk dat de hoge zorgkosten over vorig jaar ook worden gecorrigeerd uit reserveringen. De gemeente heeft in voorgaande jaren budget gereserveerd voor deze kostenpost.

Overigens zijn deze 'zorgkosten' niet alleen in Zeewolde een probleem. In Almere, Lelystad en Dronten worstelen gemeentebesturen ook met tekorten door deze kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel