Poging om nieuwe coalitie te vormen mislukt

LELYSTAD • Wo 10 juni 2020 | 19:59 • Woensdag 10 juni 2020 | 19:59

Het instellen van een externe verkenner heeft geen nieuwe coalitie voor de gemeenteraad Lelystad opgeleverd. Dat blijkt uit een brief van verkenner Jasper Loots aan de raad.

In maart stapten de Inwonerspartij en ChristenUnie uit het college. De vier overgebleven partijen, VVD, PvdA, D66 en SP, hadden daardoor geen meerderheid meer. De oppositie ging niet akkoord met een minderheidscoalitie.

Daarom stelden de vier partijen begin deze maand Loots aan. Hij moest onderzoeken of het mogelijk was dat de huidige coalitie met andere partijen in zee zou gaan, om zo weer een meerderheid in de gemeenteraad te krijgen.

Loots onderzocht twee mogelijke combinaties. Optie een was de huidige coalitie met Leefbaar Lelystad en Inwonerspartij erbij. De andere was de huidige coalitie met GroenLinks, Mooi Lelystad en Jong Lelystad. Deze partijen boden eerder al hun steun aan de coalitie aan.

Onoverkomelijke bezwaren
De verkenner is in gesprek gegaan met de negen fractievoorzitters van de verschillende partijen. Hij heeft na de gesprekken geconcludeerd dat de partijen van de huidige coalitie het niet eens kunnen worden over de mogelijke nieuwe meerderheidscoalitie. Volgens Loots hebben sommige fractievoorzitters onoverkomelijke bezwaren tegen samenwerking met een van de mogelijke nieuwe partijen.

Daarnaast zijn sommige fractieleiders bang dat bepaalde combinaties van toetredende partijen voor een onevenwichtige coalitie zorgen. "Met de conclusie dat de vier fractievoorzitters noch het ene noch het andere aanbod accepteren, eindigt mijn verkenning en daarmee mijn opdracht", aldus Loots in zijn brief aan de raad. Hij is niet ingegaan op welke struikelblokken er precies onoverkomelijk waren.

Huidige coalitie niet als uitgangspunt
Loots prijst de moeite die de verschillende fractievoorzitters hebben gedaan om toch tot een nieuwe meerderheidscoalitie te komen. Hij adviseert de gemeenteraad om alsnog een poging te doen door een paar van de overwogen fracties toe te laten treden. "De gesprekken hebben mij geleerd dat dan in elk geval voor een meerderheid van fracties een acceptabele balans kan worden bereikt", aldus Loots. Hij adviseert de gemeenteraad om daarbij niet meer uit te gaan van de huidige coalitie als vaststaande kern. Het raadsprogramma moet wel leidend blijven bij het vormen van een nieuwe coalitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel