Keolis maakt bezwaar tegen afpakken busvervoer

FLEVOLAND • Vr 17 juli 2020 | 11:06 • Vrijdag 17 juli 2020 | 11:06

Keolis maakt officieel bezwaar tegen het besluit dat het vervoersbedrijf het contract voor het streekvervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland niet mag gaan uitvoeren. Keolis dient een zienswijze in waarin het bedrijf zijn argumenten toelicht.

De drie provincies besloten vorige week dinsdag het contract te ontbinden, omdat er vorig jaar bij de aanbesteding 'opzettelijk onjuiste informatie is verstrekt'.

Nadat de zienswijze van Keolis is beoordeeld wordt definitief besloten of het contract wordt ingetrokken. Als dat gebeurt, bekijken de provincies hoe het verder gaat. Het kan zijn dat de vervoersbedrijven die vorig jaar afvielen bij de aanbesteding wordt gevraagd het contract over te nemen. De aanbesteding kan ook opnieuw worden gedaan.

Keolis zou vanaf 13 december het streekvervoer in grote delen van Overijssel uitvoeren, vanaf september 2021 het stadsvervoer in Lelystad en vanaf december 2023 het vervoer in Flevoland en delen van Gelderland.

Geheime afspraken
In mei kwam via Follow the Money naar buiten dat de vervoerder waarschijnlijk fraude heeft gepleegd, door in zogeheten sideletters geheime afspraken te maken met de Chinese busbouwer BYD en het Nederlandse Ginaf.

Onder regie van de provincie Overijssel zijn de contracten met Keolis ter waarde van 900 miljoen euro door juristen tegen het licht gehouden. De juristen constateerden dat er vals spel is gespeeld.

Keolis liet eerder al weten zwaar teleurgesteld te zijn door het besluit. In een verklaring schreef het bedrijf: "Wij zijn van mening dat alle benodigde stappen zijn ondernomen voor herstel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel