Wethouder Post legt taken voorlopig neer

URK • Do 6 augustus 2020 | 22:02 • Donderdag 6 augustus 2020 | 22:02

Wethouder Geert Post van Urk legt zijn taken voorlopig neer. Daarnaast stelt burgemeester Ineke Bakker een onafhankelijk integriteitsonderzoek in. Dat is donderdag besloten in een vergadering met de fractievoorzitters. Post is in opspraak gekomen toen bleek dat hij een nevenfunctie bij het transportbedrijf van zijn zoon niet had gemeld aan de gemeente, terwijl dat wel moest.

Wethouder Post legt zijn taken neer zo lang het integriteitsonderzoek duurt. Collega Freek Brouwer (ChristenUnie) neemt gedurende die tijd zijn taken als wethouder Economische Zaken, Visserij en Onderwijs over.
Het integriteitsonderzoek moet in algemene zin nagaan hoe bestuurders met integriteit en belangen omgaan en kijkt hierbij specifiek naar het gedrag van Post en zijn nevenfuncties. Wat precies de onderzoeksvraag wordt, wie het gaat uitvoeren en hoe lang het gaat duren kan de gemeente nu nog niet zeggen. Daarna zullen de uitkomsten in de gemeenteraad worden besproken.

Post: zoon voor duizend procent onschuldig
Geert Post zelf zei in een interview met Omroep Flevoland te hopen dat hij spoedig na 1 september weer kan terugkeren als wethouder. Hij noemde die datum, omdat zijn zoon dan opnieuw wordt verhoord door de rechtbank in het Engelse Chatham over de 419 kilo drugs, die vorige week in zijn vrachtwagen is gevonden.
Post heeft vrijdag laten weten dat hij pas zal terugkeren als het integriteitsonderzoek is afgerond. Het is nog onbekend wanneer dat is, omdat de opdracht nog moet worden opgesteld, een bureau geworven en het onderzoek nog moet beginnen.

Over de drugszaak rond zei Post er van overtuigd te zijn dat zijn zoon "voor duizend procent" onschuldig is. De Britse politie heeft de zaak nog in onderzoek. Post zegt zelf geen onderwerp van dit onderzoek te zijn. Hij heeft nog geen contact gehad met zijn zoon.

Excuses voor niet melden nevenfunctie
Post erkent dat het fout is geweest om de nevenfunctie als vervoersmanager in het bedrijf JPTRANS URK niet te melden. Hij heeft hiervoor donderdagavond zijn excuses aangeboden aan de fractievoorzitters. Waarom hij het vermelden heeft nagelaten kon de wethouder niet zeggen.

De nevenfunctie kwam aan het licht toen De Stentor onderzoek deed naar het bedrijf van zijn zoon na de ontdekking van de ruim vierhonderd kilo drugs in de laadruimte van zijn vrachtwagen. Onderzoek van Omroep Flevoland wijst uit dat Geert Post naast vervoersmanager in het bedrijf van zijn zoon ook een tweede nevenfunctie heeft als enig bestuurder van een andere BV van het transportbedrijf. Die is afgelopen maart opgericht.

Volgens informatie die de omroep heeft gekregen is het op Urk algemeen bekend dat Geert Post al langere tijd geregeld werkzaamheden bij het transportbedrijf verrichtte. Ook speelt er sinds zeker april vorig jaar een discussie tussen de wethouder en de Bedrijfskring Urk over het parkeren van onder meer de vrachtwagens van JPTRANS, die in weekeinden op de openbare weg worden geparkeerd. Hierover is bij de wethouder geklaagd, maar Post heeft hiertegen tot nu toe niet opgetreden.

SGP: niet melden functie onhandig
Zijn partij SGP laat in een verklaring weten dat de beslissing van Post om zijn taken tijdelijk neer te leggen in samenspraak met zijn partijgenoten is genomen. De SGP noemt het niet vermelden van de nevenfunctie 'onhandig' en betreurt dat dit afstraalt op het dorp, gemeentebestuur en de partij.

De partij reageert ook op de situatie van de zoon van Post: "Als SGP-fractie willen we benadrukken dat we drugshandel en betrokkenheid daarbij in zijn algemeenheid ten zeerste afkeuren. Tegelijk willen we benadrukken dat de zaak eerst voor de rechter moet komen voor wij er een oordeel over kunnen en mogen vellen."
Vice-fractievoorzitter Nathanaël Middelkoop spreekt van een "persoonlijk drama" voor Post.

Reacties van andere partijen en fractievoorzitters:WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel