Raad wil diepgaand onderzoek naar wethouder Geert Post

URK • Di 11 augustus 2020 | 20:28 • Dinsdag 11 augustus 2020 | 20:28

Een meerderheid van de Urker gemeenteraad wil dat het integriteitsonderzoek naar wethouder Geert Post een diepgaand onderzoek naar hem wordt. Het moet uitwijzen of zijn functie bij het transportbedrijf van zijn zoon in strijd is geweest met zijn rol als wethouder van Urk en of hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Dat laten enkele fracties desgevraagd weten aan Omroep Flevoland.

Geert Post trad donderdag terug als wethouder, nadat er discussie was ontstaan over zijn nevenfuncties. Hij had nagelaten om aan de gemeente te melden dat hij sinds januari vorig jaar vervoersmanager is bij JPTRANS Urk, het vervoersbedrijf van zijn zoon. Ook had hij niet opgegeven dat hij in maart een BV heeft opgericht, JP Trans Beheer. Volgens fractievoorzitter Jan Willem Bakker van Post's eigen SGP had hij zich niet gerealiseerd dat hij de functies moest melden.

In een gesprek met de fractievoorzitters is afgesproken dat burgemeester Ineke Bakker een onafhankelijk integriteitsonderzoek laat uitvoeren.

SGP, ChristenUnie en CDA hebben aangedrongen op een diepgaand onderzoek. Post zei donderdagavond zelf dat het onderzoek zou kijken naar hoe bestuurders omgaan met integriteit en wat zij wel en niet kunnen doen.

Rol van Post moet helder worden
Jan Willem Bakker (SGP) zegt dat het verder zal moeten gaan: "Het moet echt een onderzoek naar Geert Post worden. Zijn rol moet helder worden." Meindert Bakker (ChristenUnie) voegt toe: "Ik ga uit van een diepgaand onderzoek, waarin de verwevenheid van Post wordt meegenomen."

Het CDA heeft bij de burgemeester aangedrongen op een uitvoerig onderzoek, waarbij wordt gekeken naar de verwevenheid tussen wethouder Geert Post en ondernemer Geert Post. Die is er volgens Hans Crebas wel degelijk. Hij heeft begrepen dat Post tijdens de coronacrisis bijna permanent met het transportbedrijf druk is geweest. Het CDA had zich geërgerd aan de oppervlakkige omschrijving, die hij donderdag van het onderzoek had gegeven.

Jan Willem Bakker heeft van burgemeester Ineke Bakker begrepen dat zij drie onderzoeksbureaus heeft benaderd. Zij wil nog deze week met hen in gesprek om daarna een keuze te maken wie het onderzoek gaat doen. CDA en ChristenUnie gaan er vanuit dat de burgemeester haar voorstel eerst nog even voorlegt aan de fractievoorzitters (het presidium), al vinden SGP en Hart voor Urk dat niet nodig. "Ik ga ervan uit dat de burgemeester de raad netjes zal informeren over de uitkomsten van het onderzoek als dat klaar is", zegt Jan Koffeman.

Ervaren onderzoekers
De HvU-fractievoorzitter zal verder geen specifieke wensen inbrengen: "Het wordt gedaan door ervaren onderzoekers die weten hoe ze zo'n klus moeten aanpakken."

De ChristenUnie hoopt dat er mogelijk al over een maand duidelijkheid komt over de uitkomsten van het onderzoek. De SGP hoopt op "uiterlijk oktober. We moeten er wel vaart achter zetten", zegt Jan Willem Bakker. Hij hoopt op heldere conclusies en adviezen. Of die vervolgens aan de gemeenteraad worden voorgelegd is een "politieke keuze. Misschien willen we er over doorspreken."

Gemeentebelangen en de PVV waren niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel