Zweefvliegers houden rekening met einde van club

BIDDINGHUIZEN • Wo 16 september 2020 | 18:20 • Woensdag 16 september 2020 | 18:20

Ondanks het aanhoudende verzet van Zweefvliegclub Flevo uit Biddinghuizen moeten de leden toch echt op zoek naar een nieuwe plek. De club houdt er serieus rekening mee dat die niet gevonden wordt. Dan zou het zweefvliegen vanaf de Mosselweg stopgezet worden.

Op de huidige locatie van de zweefvliegers aan de Mosselweg komen windmolens te staan van Windplan Groen. Dit maakt het te gevaarlijk om er nog zweefvliegtuigen op te laten stijgen en te landen. De vliegers maakten bezwaar tegen Windplan Groen. Ook tien andere partijen deden dat. Zij vingen woensdag echter bot bij de Raad van State. Het windpark kan dus worden gebouwd. "Dat betekent dat er bij de vliegclub vlakken ontstaan waar niet gevlogen mag worden", zegt Joop Ramaekers van Zweefvliegclub Flevo. "En precies die vlakken hebben we nodig bij het starten en landen."

Nog geen nieuwe locatie
Ramaekers verwacht dat er daardoor vanaf begin 2022 niet langer vanaf de Mosselweg gevlogen kan worden. Een nieuwe locatie is nog niet gevonden. Het provinciebestuur opperde eerder om gebruik te gaan maken van het zweefvliegveld in Noordoostpolder, maar volgens Ramaekers is dat geen optie. Leden zouden dan te ver moeten rijden en er zijn dan te weinig mogelijkheden om de lucht in te gaan. "Er is een beperkt aantal starts mogelijk per dag. Als je de twee vliegclubs samenvoegt, betekent het dat dubbel zoveel leden daar gebruik van willen maken. Dat is geen optie."

De zweefvliegclub gaat het probleem nu opnieuw voorleggen aan de provincie. Een definitief einde voor de club wordt door Ramaekers niet uitgesloten. "We vinden het heel zuur dat uitgerekend de schoonste vliegsport in de provincie de nek wordt omgedraaid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel