VisNed niet blij met actie waarbij Greenpeace opnieuw rotsblokken dumpt

URK • Ma 28 september 2020 | 15:56 • Maandag 28 september 2020 | 15:56

Vissersbelangenorganisatie VisNed blijft boos op Greenpeace. De natuurorganisatie gooit maandag wederom vijftien loodzware rotsblokken op de Doggersbank in de Noordzee, een plek waar ook veel Urkers vissen aan de Engelse kant van de Noordzee. Vorige week legde Greenpeace ook al vijftien rotsblokken neer op de zeebodem in het gebied.

Tegen de Greenpeace-actie van maandag gaat VisNed geen nieuwe stappen ondernemen. Vorige week deed de belangenorganisatie wel een melding bij het Openbaar Ministerie wegens overtreding van de Waterwet. Ook deden verschillende vissers aangifte. Volgens VisNed is dat voldoende.

"De nieuwe actie is gewoon aandacht zoeken van Greenpeace en die moeten we zo min mogelijk geven. Anders krijgen ze alleen maar hun zin", zegt Pim Visser van VisNed. Volgens hem zijn er overigens al plannen om de natuur op de Doggersbank te beschermen. "Daar voegen de acties van Greenpeace helemaal niets aan toe."

Waarom zijn de rotsblokken een probleem?
De stenen vormen vooral problemen als ze in visnetten terechtkomen. Als die worden opgehaald kunnen de rotsblokken op het dek vallen. Als de stenen van ruim een ton dan gaan rollen, raken vissers gewond.

Rotsblokken worden in 2016 van de zeebodem gehaald door vissers. Ze zijn dat jaar ervoor neergelegd door Greenpeace tijdens een actie om aandacht te vragen voor overbevissing.

Effectieve natuurbescherming
Volgens Greenpeace Nederland directeur Joris Thijssen is het neerleggen van de rotsblokken een effectieve manier van natuurbescherming. De locaties waar ze liggen worden bekendgemaakt. Hierdoor is het voor de vissers mogelijk om te voorkomen dat ze zo'n rotsblok opvissen. Over het feit dat VisNed melding heeft gemaakt bij het OM maakt hij zich niet druk. In 2015 werd Greenpeace ook in het gelijk gesteld door de rechter na een vergelijkbare actie. Ook zijn door de rechter nieuwe acties niet verboden.

De exacte inhoud van de melding die door VisNed is gedaan kent hij niet. Toch ziet hij de afwikkeling met vertrouwen tegemoet. Hij zegt te snappen dat de vissers een belang hebben, "maar bescherming van de natuur is ook belangrijk". Hij erkent dat er al stappen worden ondernomen om de natuur in de Noordzee te beschermen. In Nederland zit Greenpeace om de tafel met onder meer VisNed bij het opstellen van het Noordzeeakkoord. Hierin staat dat straks vijftien procent van de Nederlandse Noordzeebodem beschermd gebied is. Dit plan moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

In Engeland is zo'n akkoord er nog niet en daarom is Greenpeace daar nu bezig met acties. Slechts een klein deel van de Engelse Noordzee is beschermd en daar moet verandering in komen, volgens Thijssen. Het uiteindelijke doel is om 30 procent van alle oceanen en zeeën in de wereld beschermd gebied te maken. Over nieuwe acties wil Thijssen niets zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel