'Levensgevaarlijk' landschapskunstwerk Riff krijgt spijlen

BIDDINGHUIZEN • Ma 12 oktober 2020 | 6:27 • Maandag 12 oktober 2020 | 6:27

De provincie Flevoland gaat spijlen plaatsen op landschapskunstwerk Riff bij Biddinghuizen. De spijlen komen aan het einde van de trap te staan. Daardoor is het voor bezoekers niet meer mogelijk om op het zeven meter hoge betonnen plateau te lopen. De spijlen zijn zo'n 1,30 meter hoog en komen circa vijftien centimeter uit elkaar te staan.

Het is een jaar geleden dat het achtste Flevolandse landschapskunstwerk werd geopend. Dwars door de constructie loopt een trap naar boven. Vanuit het uitzichtpunt kijk je over het betonnen plateau, maar bezoekers klommen er bovenop. Omdat er langs het plateau geen reling zit, vond de gemeente Dronten het levensgevaarlijk. Een paar dagen na de opening werd besloten om het kunstwerk op slot te zetten.

"We hebben er van te voren wel over nagedacht", vertelt gedeputeerde Michiel Rijsberman. De provincie Flevoland is opdrachtgever van het kunstwerk. Het idee is dat bezoekers bovenaan de trap een hoger muurtje tegenkomen. Dat zou hoog genoeg moeten zijn om de doorgang te blokkeren. "Volgens het bouwbesluit is dat zo, maar in de praktijk werkt dat niet", concludeert de gedeputeerde.

Het kunstwerk na de opening op 12 oktober 2019

Wilde ideeën
Meerdere veiligheidsdeskundigen zijn door de provincie Flevoland gevraagd om te kijken naar de problemen van het kunstwerk. Zij kwamen met enkele oplossingen, maar niet alles kwam overeen met het idee dat de kunstenaar voor ogen had met Riff. "Ze kwamen met wilde ideeën.", vertelt gedeputeerde Rijsberman. "Het gaat van hekken op de rand van het plateau of een soort van huisje over de trap heen zodat je door een raampje nog net naar buiten kan kijken."

De grote plannen werden allemaal afgekeurd. Volgens Rijsberman wil de kunstenaar dat je over het beton heen kijkt. Als je er op loopt, heb je een heel andere ervaring en dat wil de kunstenaar niet. De provincie zocht daarom naar een minimale aanpassing, maar waarbij het kunstwerk wel veilig is geworden. De verticale spijlen passen daarom volgens de provincie het beste bij het kunstwerk.

Open voor kerst
Kunstenaar Bob Gramsma is de maker van landschapskunstwerk Riff. Hij laat aan Omroep Flevoland weten achter de aanpassingen van de provincie Flevoland te staan. Gedeputeerde Rijsberman hoopt het kunstwerk voor de kerst weer open te hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel