Minister: overplaatsen verkeersleiders niet mogelijk

LELYSTAD • Ma 26 oktober 2020 | 14:05 • Maandag 26 oktober 2020 | 14:05

Het is op korte termijn niet mogelijk om een luchtverkeersleider van Lelystad Airport over te plaatsen naar Eindhoven Airport of Groningen Eelde Airport, om daar een tekort aan personeel op te vangen. De verkeersleiders zijn op Lelystad zelf nodig voor de afwikkeling van vluchten van de zogeheten general aviation.

Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen op Kamervragen van D66 en ChristenUnie. De partijen wilden opheldering, nadat Eindhoven deze zomer twee keer kort gesloten moest worden omdat er een verkeersleider ziek was. Ook Eelde kampt met een tekort aan personeel.
Overplaatsing van een verkeersleider naar één van de twee luchthavens zou volgens de regeringspartijen een oplossing zijn, totdat er weer voldoende mensen zijn opgeleid.

De minister stelt dat Lelystad Airport sinds november vorig jaar een gecontroleerde luchthaven is, waarop luchtverkeersleiders al het verkeer afhandelen. "Gezien het grote aantal general aviation-vliegbewegingen op de luchthaven zijn alle luchtverkeersleiders nodig om het verkeer in veilige en efficiënte banen te leiden." Ook worden zij voorbereid op de komst van 'groothandelsverkeer'. De minister wil dat nog steeds in november 2021 realiseren.

Verkeersleiders moeten opnieuw opgeleid
Overplaatsing van verkeersleiders is bovendien niet zomaar mogelijk, omdat zij moeten worden opgeleid om op andere luchthavens te mogen werken. Dat duurt al gauw één tot twee maanden. Drie verkeersleiders die eerder van Eelde naar Lelystad zijn gegaan, hebben dat op hun eigen initiatief gedaan en zijn niet overgeplaatst, aldus de minister.

Een oplossing voor Eindhoven is dat de civiele en militaire luchtverkeersleiding worden samengevoegd. Die samenvoeging is voorzien in het derde kwartaal van 2023. Ook loopt een project om luchtverkeersleiding met camera's op afstand uit te voeren, maar dat verkeert nog in een voorbereidend stadium en geldt niet voor Lelystad.

Op Lelystad Airport werken op dit moment 24 verkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland. Op vragen van Omroep Flevoland en Follow the Money antwoordde LVNL deze zomer dat de kosten hiervan 365.000 euro per maand bedragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel