Afspraken en andere taakverdeling wethouders voor betere integriteit

URK • Vr 18 december 2020 | 13:05 • Vrijdag 18 december 2020 | 13:05

Een aantal taken van wethouders op Urk is na een risicoscan door een onderzoeksbureau anders verdeeld. Ook heeft het college naar aanleiding van de risicoscan afspraken gemaakt om de kans op en de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Met wethouder Gerrit Post Jr is afgesproken dat hij gedurende zijn wethouderschap niet actief zal zijn als makelaar op Urk. Zijn werkzaamheden als taxateur mag hij wel blijven uitvoeren, omdat dat nodig is om zijn licentie Register Taxateur te behouden. De burgemeester wordt wel geregeld geïnformeerd over de hoogte van zijn bijverdiensten. De portefeuilleonderdelen "grondverkopen (wonen)" en "Vergunningverlening/WABO" worden overgedragen aan wethouder Freek Brouwer.

Wethouder Freek Brouwer heeft toegezegd te stoppen als voorzitter van de Loopgroep Urk. Brouwer heeft sport en bewegen in zijn portefeuille. Volgens het college zou Brouwer in geval van bestuurlijke aansprakelijkheid bij eventuele calamiteiten te maken kunnen krijgen met belangenverstrengeling.

Met nieuwe wethouder Nathanaël Middelkoop is afgesproken dat hij geen gesprekspartner is met Stichting Visserijdagen, zolang een familielid daar bestuurslid is. Middelkoop zal ook afstand houden van zaken die spelen rond bedrijven waar een familielid werkzaam is. Middelkoop gaat ook niet langer over het leerlingenvervoer op Urk, omdat een familielid van hem daar in het gemeentehuis ook bij betrokken is.

Onderzoek nadat voormalig wethouder nevenfunctie verzweeg
De risicoscan van de collegeleden is uitgevoerd door onderzoekbureau Necker van Naem. Urk nam dit bureau in de arm nadat gebleken was dat voormalig wethouder Geert Post een belangrijke functie bij het transportbedrijf van zijn zoon vervulde, zonder dat hij dit gemeld had. Evenmin had hij gemeld dat hij een eigen bedrijf was gestart.

Interimburgemeester Ineke Bakker besloot daarop in overleg met de gemeenteraad om een onafhankelijk integriteitsonderzoek te laten uitvoeren. Bureau Necker van Naem werkt inmiddels met de gemeente Urk aan een verbeterplan.

De gemeente Urk stelt dat het thema integriteit hoog op de agenda van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders staat. De integriteit van bestuur en bestuurders moet volgens Urk boven iedere twijfel verheven zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel