Urker vissers mijden voorlopig Britse wateren na Brexit

URK • Wo 6 januari 2021 | 13:29 • Woensdag 6 januari 2021 | 13:29

In de eerste week na de Brexit mijden Urker vissers de Britse delen van de Noordzee. Hoewel de Britten per 1 januari 2021 zeggenschap hebben over de Britse wateren, is er officieel een overgangsperiode van 5,5 jaar waarbij Europese- en Britse vissers in elkaars water mogen vissen. Toch mijden Urker kotters deze wateren voorlopig omdat sommige Britse regels niet even duidelijk zijn.

Volgens Pim Visser van visserijbelangenorganisatie VisNed is er discussie over de interpretatie van een technische aanwijzing. Met als gevolg dat Urker vissers deze week de kat uit de boom kijken. Een van deze Urker vissers is Jan de Boer van de UK33. Hij vaart bewust niet door het Britse deel van de Noordzee. "Je durft er gewoon niet meer te vissen. Bang dat je wordt opgebracht (gesommeerd worden om naar een Britse haven te varen, red.) voor pietluttige dingetjes." Het gevolg hiervan is volgens De Boer dat veel kotters in een klein gebied vissen.

Op de GPS-gegevens ziet visser De Boer geen Nederlandse schepen in Britse wateren varen. Pim Visser verwacht dat de Urkers volgende week weer op het Britse deel van de Noordzee te vinden zijn. Het technische probleem dat nu speelt, zou met een paar dagen opgelost moeten zijn.

'Bang dat het een pesterij wordt'
Voor de zekerheid maakt visser Jan de Boer deze week een pas op de plaats. "Alle regels om in het Engelse gebied te vissen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar ik ben bang dat het een pesterij door de Engelsen wordt."

Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond laat weten dat het nog niet zo is dat de Engelse controleurs het Nederlandse schippers onmogelijk gemaakt hebben. Volgens Nooitgedagt zijn er geen incidenten bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel