Aanpak stikstof blijft worsteling voor Staten

FLEVOLAND • Do 7 januari 2021 | 5:55 • Donderdag 7 januari 2021 | 5:55

Provinciale Staten worstelen met de vraag hoe Flevoland het stikstofprobleem krijgt opgelost, zodat er weer ruimte is om te boeren, te bouwen en voor bedrijvigheid. Het probleem is dat er niet een oplossing is om de uitstoot in één klap naar beneden te krijgen.

De Statencommissie sprak woensdag urenlang over een stikstofplan van Gedeputeerde Staten. Daarin wordt aan verschillende knoppen gedraaid om de uitstoot te verminderen. Flevoland volgt hierbij het nieuwe rijksbeleid. Dat moest worden aangepast, nadat de Raad van State in mei 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) met compensatie van uitstoot naar de prullenbak had verwezen.

Een oplossing op korte termijn is het akkoord dat minister Schouten vorige maand heeft bereikt over een nieuwe Stikstofwet. Daarin is afgesproken dat boeren en bedrijven, die in 2015 uitbreiding van hun activiteiten al hadden gemeld, alsnog een vergunning kunnen krijgen. In Flevoland gaat het om circa 150 bedrijven, vooral agrariërs. Hun uitstoot raakt stikstofgevoelige gebieden buiten de provincie, want in Flevoland zijn die er niet. Maar de uitstoot raakt de Flevolandse natuur wel degelijk, zo benadrukten GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Beoordeling PAS-melders duurt ruim een jaar
Volgens Gedeputeerde Harold Hofstra gaat het Rijk deze 'PAS-melders' vanaf mei beoordelen. Het kan tot juni volgend jaar duren voordat zij een vergunning krijgen en verder kunnen met hun activiteiten. Een aantal fracties vindt dat te lang duren. Zij hadden begrip voor de zorgen van inspreker Jan Jaap van der Meer namens de boeren. Hij vreest dat veel agrariërs nog geruime tijd op slot zitten. "We willen aan de slag, er moet een einde komen aan deze impasse."

De provincie wil met elke boer in gesprek over wat er aan technologische vernieuwing en verduurzaming op hun bedrijf mogelijk is om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Het uitkopen van boeren heeft van de provincie niet de voorkeur. Volgens Van der Meer verlopen deze maatwerkgesprekken tot nu toe traag en moeizaam, maar Hofstra vroeg om geduld. De provincie heeft voor vernieuwing eenmalig 2,5 miljoen euro en structureel drie ton beschikbaar, maar eerst moeten Provinciale Staten hiermee instemmen. Voordat de Staten dat doen, willen ze meer inzicht in welke proefprojecten op het gebied van vermindering er al zijn gedaan.

Voorrang aan haven Urk en project Marknesse
Als er door maatregelen meer stikstofruimte beschikbaar is, dan wil de provincie die eerst benutten om twee belangrijke projecten mogelijk te maken: de buitendijkse haven van Urk en het Multimodaal Infrastructuur Testcentrum bij Marknesse. Gedeputeerde Hofstra is met andere provincies in gesprek over een ruil van stikstofruimte, zodat de twee projecten alsnog kunnen doorgaan. Het idee is om landelijk een 'stikstofbank' op te zetten. "Voor ons zou het ruilen een oplossing zijn, omdat wij hier geen grote uitstoters hebben die we kunnen vragen om te stoppen", aldus Hofstra.

De gedeputeerde rekent de stikstofuitstoot als gevolg van de uitbreiding van Lelystad Airport niet mee, omdat het Rijk hiervoor compensatie moet vinden en niet de provincie. Ook voor de geplande bouw van 100.000 woningen in Flevoland moet samen met het Rijk een oplossing worden gevonden.

Provinciale Staten praten op 3 februari verder over het stikstofplan en moeten er op 17 februari een besluit over nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel