Omwonenden De Blocq van Kuffeler willen objectief onderzoek naar overslagkade

ALMERE • Wo 13 januari 2021 | 22:40 • Woensdag 13 januari 2021 | 22:40

Dat er voor de aanleg van een overslagkade bij het gemaal De Blocq van Kuffeler in Almere geen milieueffectrapportage (mer) nodig is, zorgt bij omwonenden voor grote verbazing. "Wij eisen objectief onderzoek", laat woordvoerder Pia Barendsen namens de omwonenden weten.

De omwonenden strijden al jaren tegen de plannen van recyclebedrijf Cirwinn voor een overslagkade voor betonpuin en zeggen daarover ook nog in gesprek te zijn met de gemeente Almere. Dat het stadsbestuur nu in een brief aan de gemeenteraad schrijft dat het bedrijf voor de aanleg geen milieurapport hoeft op te stellen, overvalt hen. In zo'n milieueffectrapport wordt in beeld gebracht wat de gevolgen voor de natuur zijn als de overslagkade wordt gerealiseerd.

Volgens woordvoerder Pia Barendsen van de omwonenden zijn ze nog in gesprek met wethouder Jan Hoek over de plannen. "Wij hebben hem bijgepraat over de geschiedenis van het dossier en over de nieuwe initiatieven. Wij zouden daar nog verder over spreken. Dat is niet gebeurd en nu is er een besluit genomen door het college van b en w. Sterker nog, het besluit baseert zich op het onderzoek dat in opdracht van Cirwinn zelf is uitgevoerd. Dat is hoogst opmerkelijk."

Cirwinn liet zelf onderzoeken doen
Nadat een soortgelijk voorstel in 2017 strandde, presenteerde Cirwinn eind vorig jaar een nieuw plan voor een overslagterminal bij De Blocq van Kuffeler. Het bedrijf wil per schip betonpuin aanvoeren en vanaf de kade naar het verwerkingsbedrijf op bedrijventerrein De Vaart brengen.

Vorige week stelde Cirwinn zelf dat er voor de realisatie van de overslagkade geen natuurvergunning nodig is. Daarvoor heeft het bedrijf verschillende onderzoeken laten doen door adviesbureaus. Die concluderen dat de uitstoot van stikstof beperkt is, de gevolgen voor de flora en fauna minimaal zijn en ook de geluidshinder onder de norm blijft.

De gemeente is het eens met de conclusies die Cirwinn op basis van de rapporten trekt en stelt dat de onderneming nu zonder een milieueffectrapportage een omgevingsvergunning bij de gemeente kan aanvragen voor de bouw van de overslagkade.

Bewoners willen 'objectief onderzoek'
De bewoners zeggen geen vertrouwen te hebben in de onderzoeken die Cirwinn zelf liet doen. Barendsen: "Wie betaalt, bepaalt." Ze vraagt de gemeenteraad in Almere objectief onderzoek te laten doen naar de effecten van zo'n project op de natuur. "Wij roepen de raad op om geen politieke beslissing te nemen zolang er geen juist onderzoek is gedaan naar de effecten die dit op de omgeving heeft."

Ook zijn de bewoners van plan om in gesprek te gaan met Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland over de plannen van Cirwinn. Het college van Gedeputeerde Staten liet vorige maand weten niet gelukkig te zijn met het plan voor een overslagkade voor betonpuin nabij het gemaal De Blocq van Kuffeler. Nationaal park Nieuw Land ligt vlak bij de beoogde locatie en dat mag door de ontwikkeling niet worden aangetast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel