Drones van defensie vlogen afgelopen weekend boven Urk

URK • Do 4 februari 2021 | 14:21 • Donderdag 4 februari 2021 | 14:21

Defensie heeft afgelopen weekend met drones gevlogen boven Urk. Daarmee ondersteunde het leger de politie bij de handhaving van de noodverordening. Dat staat te lezen in het wekelijkse overzicht van defensieoperaties. Naast Urk sprong defensie ook bij in Apeldoorn.

Tegen het Nederlands Dagblad verklaarde defensie dat men geen mededelingen doet over wat er precies is ingezet op of boven Urk. Wel zei kolonel Mike Bos dat de inzet alleen gedaan wordt als de politie daarom vraagt. De inzet is te allen tijde ondersteunend aan de politie. Tegen het ANP werd de inzet van drones wel bevestigd.

Wilders wilde inzet van defensie
De inzet van het defensieapparaat is opmerkelijk, zo stelt het ND. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders voor gerichte inzet van defensie bij toekomstige verwachte rellen, haalde het vorige week niet in de Tweede Kamer. Naar nu blijkt was het inroepen van hulp van defensie door de politie toch nodig in Apeldoorn en Urk.

Noodverordening
Afgelopen weekend stelde burgemeester Cees van den Bos van Urk een noodverordening in werking voor de hele bebouwde kom van de gemeente. Er was extra cameratoezicht en de invalswegen werden streng gecontroleerd. Er waren aanwijzingen dat mensen van buiten de gemeente naar het dorp toe zouden komen om wellicht te gaan rellen. Door de massale politie-inzet en het op de been zijn van de ouderwacht, beleefde Urk een probleemloos weekend.

Nog tot 10 februari veiligheidsrisicogebied
De komende periode blijft Urk nog wel een veiligheidsrisicogebied. Die maatregel geldt tot 10 februari 04.30 uur en houdt in dat de politie preventief mag fouilleren. De avondklokrellen van zaterdagavond 23 januari waren de directe aanleiding voor de strenge maatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel