'Politie had eerder moeten ingrijpen na aanvallen op journalist'

URK • Ma 29 maart 2021 | 10:39 • Maandag 29 maart 2021 | 10:39

De politie op Urk had zondag meteen moeten ingrijpen toen een automobilist inreed op een verslaggever van PowNews. Dat zegt het Genootschap van Hoofdredacteuren, een overlegorgaan waar veel redacties van Nederlandse mediabedrijven bij zijn aangesloten. Het politieoptreden wordt omschreven als 'gebrekkig'.

De journalist van PowNews wilde mensen interviewen die de zondagsdienst van de Sionkerk bijwoonden. De kerk heeft besloten om de coronarichtlijnen van de Rijksoverheid grotendeels naast zich neer te leggen en weer honderden bezoekers binnen te laten. Naast aangereden werd de verslaggever eerder op de ochtend ook al door twee mannen meermaals geschopt.

'Voortdurende intimidaties'
Ook in Krimpen aan den IJssel werd een journalist aangevallen die voor een kerk stond die eveneens grote aantallen mensen toeliet. "Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid in Nederland", aldus het Genootschap. "De politie was maar zeer beperkt aanwezig en trad pas later op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er in Urk eerdere incidenten zijn geweest."

Het Genootschap zegt dat het de verklaring van de gemeente Urk, de politie en het OM - waarin staat dat er niet direct is ingegrepen om escalatie te voorkomen en de rust te bewaren - niet kan accepteren. "De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd."

Het Genootschap wil op korte termijn in gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie om over de situatie te praten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel