Sionkerk gaat overstag, toch minder mensen in kerk

URK • Wo 31 maart 2021 | 17:56 • Woensdag 31 maart 2021 | 17:56

De Sionkerk op Urk gaat toch minder mensen toelaten bij een kerkdienst. Vanaf komend paasweekend wordt de kerkgemeente opgesplitst in twee delen, zodat er per dienst minder leden in de kerk aanwezig zijn. "We willen dat bezoekers rustig naar een dienst kunnen komen, zonder dat ze lastig gevallen worden", zegt secretaris Van Haaften tegen Omroep Flevoland. "Er zijn signalen dat de gebeurtenissen van afgelopen zondag zich kunnen herhalen en dat willen we niet".

Volgens Van Haaften komen de signalen "dat de veiligheid van de gemeenteleden niet voldoende kan worden gewaarborgd" vanuit de overheid. De woordvoerder zegt dat hij niet weet wat hiermee wordt bedoeld. Opmerkelijk is dat de gemeente Urk desgevraagd aangeeft geen aanwijzingen voor escalatie tijdens het paasweekend te hebben. "Daar is ons niets van bekend." De politie doet geen mededelingen over eventuele signalen. Ook de inzet die is gepland wordt niet bekendgemaakt. "Wij monitoren allerlei kanalen en aan de hand daarvan kunnen we op- of afschalen", laat een woordvoerder weten.

De kerk heeft geen spijt van de eerdere beslissing om de deuren van de kerk weer volledig te openen en de coronaregels los te laten. "De geestelijke nood om tot die stap te komen blijft gelijk", zegt Van Haaften.

Splitsing zolang nodig
De opsplitsing blijft "zolang het nodig is" van kracht. De verdeling gaat op alfabetische volgorde. Families van wie de achternaam begint met A-L zijn 's avonds welkom op Goede Vrijdag en op de avond van eerste paasdag. De families met de achternaam M-Z kunnen zondagochtend en tweede paasdag terecht. Volgens Van Haaften is er nu voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Roerige week
De Sionkerk lag de afgelopen tijd onder vuur, omdat de kerk een dienst hield voor iedereen die wilde komen. Bij de kerk hadden zich afgelopen zondag diverse journalisten verzameld. Een verslaggever van PowNed werd door twee mannen geschopt op het parkeerterrein voor de kerk. Niet veel later werd de verslaggever aangereden door een parkerende kerkganger.

Ook ontstond er ophef omdat een woordvoerder van de kerk journalisten vergeleek met SS'ers. De kerk heeft daarvoor excuses aangeboden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel