Hof van Justitie doet uitspraak over verbod pulskorvisserij

URK • Do 15 april 2021 | 6:04 • Donderdag 15 april 2021 | 6:04

Het Hof van Justitie van de Europese Unie doet vandaag uitspraak in de zaak over het pulsverbod. De Nederlandse staat spande de rechtszaak aan tegen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. In 2019 stemden beide Europese instanties voor een totaalverbod op pulskorvisserij. De Nederlandse regering is het daar niet mee eens.

Veel Urker vissers maakten de afgelopen jaren gebruik van de pulstechniek. Met elektrische schokjes worden vissen van de zeebodem opgeschrikt en zwemmen daardoor het net in. De Europese Unie verbood het pulsvissen in 2019, omdat de techniek voor ecologische schade zou zorgen. Urker vissers zijn het daarmee oneens. Pulsvissen zou juist minder nadelige ecologische effecten hebben.

Inmiddels demissionair minister Carola Schouten liet in oktober 2019 weten het pulsverbod bij het Europese Hof aan te vechten. Nederland vindt dat de Europese Raad en het parlement "meerdere bepalingen" hebben geschonden in de aanloop naar het verbod. "Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies", schreef de minister in 2019. Verder stelde de minister dat het verbod innovatie en technologische ontwikkelingen tegenwerkt, in plaats van stimuleert.

De uitspraak van het Hof van Justitie is bindend. Als het Hof Nederland gelijk geeft, is het pulskorverbod direct van de baan. Mocht Nederland de zaak verliezen, is het ook niet mogelijk om in hoger beroep te gaan. Dan gaat het totaalverbod op pulskorvisserij op 1 juli definitief in. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat Nederland sowieso doorgaat met de politieke strijd om pulsvissen te legaliseren, en de politici in Brussel alsnog te overtuigen van de voordelen van pulskorvisserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel