Provincie neemt beslissing over Tong van Lucifer

LELYSTAD • Wo 28 april 2021 | 6:05 • Woensdag 28 april 2021 | 6:05

Provinciale Staten nemen woensdag een beslissing over het veelbesproken kunstwerk de Tong van Lucifer. Waarschijnlijk gaan de Staten in meerderheid akkoord met het voorstel om het kunstwerk terug te laten keren naar de Knardijk bij Lelystad. De naam van het beeld wijzigt van de Tong van Lucifer naar De Tong.

Het grote beeld waaide een jaar geleden kapot door de harde wind. Sinds die tijd staat het in de opslag in afwachting van reparatie. De SGP in Flevoland greep dit moment aan om te debatteren over de vraag of de Tong wel moet terugkeren naar de opvallende plek langs de A6. De partij is daar fel tegen omdat het kunstwerk de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn. Deze stelling leidde tot verhitte discussies in en buiten de politiek.

Het college van Gedeputeerde Staten onderzocht of er voor het kunstwerk een andere geschikte locatie kon worden gevonden. Daaruit bleek volgens GS dat de Knardijk toch de beste plek is. Het is bovendien de nadrukkelijke wens van de familie van de overleden kunstenaar Rudi van de Wint. Die familie overweegt zelfs naar de rechter te stappen wanneer het beeld naar een andere plek zou gaan.

Na restauratie en herplaatsing wil de provincie het kunstwerk voortaan De Tong noemen. De associatie met de gevallen engel Lucifer die naar de hemel likt, zou dan voorbij moeten zijn. De naamsverandering zou ook de wens van de kunstenaar zijn geweest. Volgens CU-Statenlid Bryant Heng is alleen een naamsverandering niet voldoende. Zijn partij dient een amendement in om het beeld in z'n geheel een andere betekenis te geven, al is nog onduidelijk wat deze nieuwe betekenis zou moeten worden. "Je kunt een naamswijziging en een betekenis niet van elkaar los zien en daarom willen we ook een nieuwe betekenis aan het kunstwerk geven en dat ook duidelijk communiceren", aldus de politicus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel