Gemeente Zeewolde zegt geen fout te hebben gemaakt met vergunning heipalen windpark

ZEEWOLDE • Do 10 juni 2021 | 16:47 • Donderdag 10 juni 2021 | 16:47

De gemeente Zeewolde vindt in tegenstelling tot de provincie Flevoland dat er geen fout zit in de bouwvergunning voor Windpark Zeewolde. De provincie zei eerder dat er in de vergunning had moeten staan dat alleen met zogeheten prefab heipalen mocht worden gewerkt. Dit omdat andere palen een iets grotere kans op drinkwatervervuiling zouden geven.

Maar volgens de gemeente Zeewolde waren prefab heipalen niet nodig, omdat hier in provinciale regels niet over wordt gesproken. "De provinciale regel spreekt van betonnen palen", schrijft de gemeente in haar antwoord op vragen van Leefbaar Zeewolde. "Toegepast zijn zogenaamde vibro-palen. Dit zijn 'in het werk' gestorte betonpalen. Geconcludeerd kan worden dat de toegepaste vibro-palen niet verboden zijn."

De lezing van de gemeente wordt ondersteund door een rapport van het ingenieursbureau Arcadis dat de kwestie onderzocht. "Met 'betonnen heipalen' worden door de provincie 'geheide prefab betonpalen' bedoeld. In de funderingsbranche wordt een vibro-paal vanwege het installatieprincipe ook onder de geheide paalsystemen geschaard". Het ingenieursbureau adviseert de provincie dan ook de regels scherper op te schrijven.

Bij vibro-palen wordt een stalen buis in de grond geheid. Die wordt daarna vol gestort met beton, om op die manier een betonnen paal te maken. Prefab palen zijn van tevoren al gevormd. De betonnen paal wordt in zijn geheel de grond in geslagen.

De provincie zei eerder dat er door het gebruik van de vibro-palen een iets grotere kans is op drinkwaterverontreiniging. Die kan optreden als de beschermingslaag wordt doorboord, in een gebied waar drinkwater wordt gewonnen. Bij 7 van de 91 locaties van Windpark Zeewolde gaan de palen door de beschermingslaag heen. Het risico dat hierdoor ontstaan, is slechts twee procent hoger, zo liet de Provincie donderdag weten, in antwoord op Statenvragen. Waterbedrijf Vitens gaf onlangs aan geen acuut gevaar voor het drinkwater te zien na het gebruik van de vibro-palen.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel