Algemene beschouwingen Urk: terugblik op rellen en vooruitkijken naar toekomst

URK • Do 24 juni 2021 | 22:09 • Donderdag 24 juni 2021 | 22:09

Recente jongerenrellen, de groeiopgave van het dorp en de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Dat waren de hoofdthema's die donderdag door de Urker politiek werden besproken tijdens de jaarlijkse algemene beschouwingen. Ook de financiën van de gemeente werden door meerdere partijen kritisch beoordeeld. De ChristenUnie deelde alvast symbolisch een kaasschaaf uit aan het Urker college.

De verschillende rellen in het afgelopen politieke jaar stonden de fracties nog helder op het netvlies. "De vele rellen en zelfs brandstichting van de teststraat in de haven hebben het imago van ons dorp in den lande bepaald geen goed gedaan", aldus Gemeentebelangen. Fractievoorzitter Jurie van den Berg vervolgde: "Gedrag waar vandalisme en geweld uit voortkomt, moet worden aangesproken. Daarom is het van groot belang om te blijven investeren en samenwerken als gemeente met diverse instanties en de ouders. Ouders een helpende hand bieden waar men problemen ervaart in het opvoeden."

Volgens de SGP heeft Urk "roerige tijden" meegemaakt. "Er is ontzettend veel gebeurd wat impact heeft gehad op ons leven. Je hoort en leest dat mensen verlangen naar 'het normaal', naar het leven van voor corona, naar rust."

Hart voor Urk keek vooral naar de extra kosten die de rellen met zich mee hebben gebracht. Het viel de fractie op dat een gedeelte van die kostenpost ging naar de inhuur van een communicatiemedewerker. Die moest bijspringen om de pers rondom de rellen te woord te kunnen staan. Dat had volgens Hart voor Urk achterwege kunnen blijven: "Dus even geen communicatiemedewerkers meer inhuren om de pers te woord te staan of andere gekkigheid."

Financiële positie baart zorgen
CDA-fractievoorzitter Hans Crebas begon zijn betoog met een zorgelijke blik op het kasboek van de gemeente. In de kadernota staat dat de financiële positie zorgen baart. Volgens het CDA moest er niet eerder zo'n groot beroep gedaan worden op reserves. Sommige tegenvallers hebben een grote impact op de financiën. Zo zijn er schadeclaims na de gasexplosie aan de Grote Fok en zijn er recent flinke kostenposten ontstaan door verwaarloosde steigers en een verkeerd gekozen muurcoating.

Ook de ChristenUnie noemt de toekomst wankel, al is er uitzicht op een lichtpuntje. Desondanks mag het college de komende tijd de kaasschaaf gaan gebruiken om zo de begroting nog eens kritisch bij te schaven, aldus fractievoorzitter Meindert Bakker. De kaasschaven werden symbolisch uitgedeeld aan waarnemend burgemeester Ineke Bakker en de drie wethouders.

Woningnood hoog, dan maar de hoogte in?
De woningnood op Urk is en blijft een groot probleem. Vanuit verschillende kanten is recent kritiek geuit dat het bouwtempo niet snel genoeg gaat om de vraag naar woningen bij te benen. De fractie van Hart voor Urk werpt de optie van hoogbouw daarom op: "De lucht in bouwen misschien? Geen goedkope flatjes, maar een mooie woontoren van acht of tien verdiepingen kan toch best? We moeten onze grond duur kopen, laten we onze grond dan ook goed besteden", aldus Hart voor Urk. Het huidige woonaanbod is misschien niet meer van deze tijd, zo klonk het.

Voor de fractie van Gemeentebelangen is het belangrijk dat Urker stellen die bij de laatste woonwijk uitgeloot werden, voorrang krijgen in de nieuwe Zeeheldenwijk. Ook wil deze partij dat de burgemeester alles in het werk stelt om alvast nieuwbouwgrond voor de verdere toekomst te verkrijgen. Zo kunnen plannen voor woningbouw geen vertraging oplopen doordat de gronden eerst gekocht moeten worden.

Groeipijn in ambtelijk apparaat?
De gemeente Urk groeit hard en het ambtenarenapparaat moet het allemaal maar bij zien te benen. De SGP wijst erop dat uitbreiding van het aantal ambtenaren niet ongebreideld mag plaatsvinden. "Als SGP zijn we altijd alert geweest op de financiële positie van onze gemeente, maar ook op de draagkracht van onze inwoners. De organisatie moet voldoende toegerust zijn voor de uitdagingen in het kader van de groei van Urk, maar zoek naar de juiste balans."

De eventuele werving van nieuwe ambtenaren is overigens een pijnpunt voor de ChristenUnie-fractie. "We zien dat we te lijden hebben onder een 'stigma', hoe staat het dan nu met de werving van nieuwe mensen?"

Flinke wensen ondanks krappe financiën
Bijna elke partij presenteerde tijdens de beschouwingen ook hun specifieke wensen. Het CDA wil dat het haventerrein van Urk na de coronaperiode weer vrijgesteld wordt voor evenementen en concerten. Nu worden jongerenfeesten vooral doorverwezen naar het industrieterrein.

De PVV ziet graag dat er een dag van de ambacht komt op Urk: "Zodat stichtingen die erfgoed bewaren centraler in de samenleving komen te staan en onder de aandacht van jongeren komen." Daarnaast ziet de PVV-fractie graag dat de plaatselijke skatebaan een opknapbeurt krijgt. Fractievoorzitter Hendrik Wakker liet zien dat door de huidige staat ernstige verwondingen op de loer liggen.

De ChristenUnie wil dat er in de geplande school in de nieuwe Zeeheldenwijk ook een ruimte komt waarin (jeugd)musicals en voorstellingen gegeven kunnen worden. En diezelfde fractie wil ook dat er op lange termijn gevolg wordt gegeven aan het project Durf!. Dat project moet jongeren een gezondere levensstijl aanleren en probeert drank- en drugsgebruik onder de Urker jeugd terug te dringen.

Het CDA probeerde nog eens hoopvol om de handen op elkaar te krijgen voor een hotel op Urk. Dat was ook vorig jaar al een vurige politieke wens, maar in het afgelopen jaar is er geen enkele ontwikkeling geweest. Volgens het CDA blijft de behoefte aan een hotel onverminderd groot, door met name het florerende bedrijfsleven.

Hart voor Urk wil graag een buitenbad met zwemweide. Hoewel de gemeente volgens de fractie zuinig moet zijn, is dit wel een grote wens. Hart voor Urk ziet namelijk dat Urkers in groten getale naar het Bosbad in Emmeloord gaan op zomerse dagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel