TenneT gaat onderzoeken of wind- en zonneparken uitgezet kunnen worden

FLEVOLAND • Do 2 september 2021 | 14:50 • Donderdag 2 september 2021 | 14:50

Netbeheerder TenneT gaat onderzoeken of commerciële energieopwekkers op sommige dagen de stekker uit het zonne- en windpark willen trekken.

Op zonnige en winderige dagen kunnen de stroomkabels van TenneT de hoeveelheid opgewekte stroom niet aan. De netbeheerder spreekt van congestie, oftewel ophoping of opstopping van het netwerk. "Elektriciteit moet altijd, als het wordt opgewekt, moet het ook worden gebruikt", legt Jorrit de Jong van TenneT uit. Als stroom nergens heen kan, raakt het netwerk verstopt en raken de transformatoren overbelast. "Dus we eigenlijk willen, is dat vraag en aanbod altijd zo veel mogelijk in balans is", aldus De Jong.

Maar soms kan er meer energie opgewekt worden dan dat er verbruikt wordt. "Dus gaan we vragen of ze dan even minder energie willen opwekken." Het gaat dan om grote wind- of zonneparken. Voor particulieren met zonnepanelen geldt dit niet. Er wordt wel aan gewerkt om in de toekomst het net uit te breiden voor meer wind- en zonneparken. Maar die ontwikkelingen gaan zo snel, dat dit soort tijdelijke oplossingen nodig zijn, zegt De Jong.

Dus wordt nu ook onderzocht of de commerciële bedrijven bereid zijn om het opwekken van energie tijdelijk stop te zetten. Ze krijgen dan wel een vergoeding daarvoor. Volgens een woordvoerder van TenneT moet eind dit jaar duidelijk zijn of de beheerders van zonne- en windparken daaraan mee willen werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel