Liander strenger tegen bedrijven over te veel stroomgebruik

FLEVOLAND • Za 30 maart 2024 | 13:01 • Zaterdag 30 maart 2024 | 13:01

Bedrijven die meer stroom gebruiken dan afgesproken, riskeren sneller een dwangsom of zelfs afsluiting door netbeheerder Liander. Dat schrijft het FD. De netbeheerder legde vorig jaar via de rechter twee keer vaker dwangsommen op aan bedrijven die meer stroom dan afgesproken gebruikten. Liander doet dit als noodgreep door het tekort aan elektriciteit in de regio.

In de regio Flevoland, Friesland, Noord-Holland en Gelderland kregen zeventien bedrijven een dwangsom opgelegd. Bij het teveel gebruiken van stroom kijken netbeheerders naar 'piekmomenten', bijvoorbeeld als bedrijven veel machines tegelijk aanzetten. Bedrijven kunnen zo meer stroom vragen van een 'aansluiting aan het net' dan waar ze een contract voor hebben.

Een paar jaar geleden was dat nog niet zo'n groot probleem; als je tijdens een piek teveel stroom gebruikte, werd je automatisch overgezet naar een ruimer, maar wel duurder, contract. Door het tekort aan elektriciteit is die optie niet meer mogelijk, waardoor netbeheerders gedwongen zijn andere stappen te nemen.

Pilots in Flevoland
Zo krijgen bedrijven nu drie 'waarschuwingen' voor als ze tijdens een piek te veel gebruiken. Na de derde waarschuwing volgt dan afsluiting of een dwangsom, schrijft het FD. In Flevoland lopen meerdere pilots om juist die pieken te verminderen, waaronder in Emmeloord. Daar stemmen bedrijven onderling af wanneer ze veel stroom nodig hebben, om zo de druk op het net te verminderen.

Almere wil energiehubs
Toch blijken die pilots niet altijd even effectief; begin dit jaar concludeerden Liander en TenneT dat die samenwerkingen vaak niet het gewenste resultaat oplevert. Ook in Almere werken bedrijven samen om stroom 'flexibeler' in te zetten. Verder wil het college daar een zogenoemde 'energiehub' opzetten op bedrijventerrein De Vaart.

Door de zogenoemde 'netcongestie' -het vollopen van het stroomnet- kunnen veel bedrijven minder of zelfs niet groeien. Het is namelijk lastig om de aansluiting van bedrijven te vergroten, nu er zelfs bijna geen ruimte is om nieuwe bedrijven aan te sluiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel