Geschokte en teleurgestelde reacties op stroomtekort in Flevoland: 'Heel slecht nieuws'

FLEVOLAND • Do 19 oktober 2023 | 7:08 • Donderdag 19 oktober 2023 | 7:08

De gemeente Almere heeft geschokt gereageerd op de problemen van het elektriciteitsnet. Het college van burgemeester en wethouders noemt de mededeling "heel slecht nieuws" en roept het kabinet op om snel met maatregelen te komen.

Woensdag werd bekend dat er mogelijk vanaf 2026 geen nieuwe woningen meer aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Ook de provincie Flevoland vindt dat het overvolle stroomnet vooral een probleem is dat het Rijk samen met netbeheerder TenneT moet oplossen.

'Acuut probleem'
Grootverbruikers in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland hebben nu al een probleem. Ruim 200 bedrijven krijgen voorlopig geen aansluiting omdat het net dat niet aankan. "We roepen het Rijk en Tennet heel dringend op om met oplossingen te komen", zegt de Almeerse wethouder Alexander Sprong. "We hebben een acuut probleem", vervolgt hij.

Sprong maakt zich grote zorgen over de groeiplannen en de vergroeningsplannen van Almere. Als er niet snel een capaciteitsaanpassing komt aan het stroomnet, dan zullen woningen die over zo'n twee jaar worden gebouwd niet meer op het net aangesloten kunnen worden.

Bij vergroening gaat het om woningen duurzamer te maken door ze van het gas af te sluiten. Het alternatief is onder meer de warmtepomp. Het stroomgebruik zal daardoor toenemen.

Snel om de tafel met netbeheerder
"Het probleem zit 'm vooral tijdens piekmomenten" geeft gedeputeerde Harold Hofstra aan. Hij noemt de situatie zorgwekkend en doet daarom een oproep aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om zo snel mogelijk met TenneT om de tafel te gaan.

Uitbreiding van het hoogspanningsnet staat gepland voor 2029, maar dat is veel te laat, vindt de gedeputeerde.

Hoogspanningsmasten zijn niet zomaar bijgeplaatst. Daar komt veel bij kijken, bijvoorbeeld regelgeving. Volgens Hofstra is dat vooral een zaak tussen het Rijk en TenneT. De gedeputeerde zegt wel een rol te kunnen spelen bij de onderstations.

Dat gaat over stroomkabels en transformatorstations in woonwijken. Ook daar zal op veel plekken een uitbreiding nodig zijn. Daar waar het vastloopt op regelgeving wil Hofstra kijken hoe dat versneld kan worden.

Dronten teleurgesteld
Ook de gemeente Dronten heeft teleurgesteld gereageerd op de berichtgeving: "Dat de resultaten van het onderzoek grote gevolgen hebben voor de groeiambities van Dronten op het gebied van woningbouw, economie en duurzaamheid, staat buiten kijf. Wat de impact precies is op de diverse beleidsterreinen gaan we de komende maanden onderzoeken", aldus de gemeente Dronten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel