OM wil 'bedenkers' overval T-Mobile jaren in de cel

ALMERE • Di 12 oktober 2021 | 15:03 • Dinsdag 12 oktober 2021 | 15:03

De officier van justitie heeft dinsdag forse celstraffen geëist tegen twee Almeerders van 28 en 19 jaar oud. Zij zouden opdracht hebben gegeven voor de overval op een T-Mobile winkel in Almere Buiten op 28 november vorig jaar.

De oudste verdachte zou alles hebben voorbereid, de jongste zou de scooter hebben geleverd. De officier van justitie eist vijf jaar cel voor de 28-jarige Almeerder en 3,5 jaar voor de 19-jarige, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Opdrachtgevers
De twee verdachten zouden de opdrachtgevers zijn voor de overval. Twee jongens van 15 liepen die zaterdagochtend gewapend de telecomwinkel op het Noordeinde binnen met regenpakken aan, gezichtsbedekking en capuchons op. Ze bedreigden het personeel met een vuurwapen en een machete en namen 28 iPhones mee.

Toen ze de zaak weer verlieten, richtten ze hun vuurwapen en machete ook op de andere aanwezigen in de winkel en voorbijgangers buiten. Een omstander had de sleutel uit het slot van de tweewieler gehaald, zodat de overvallers die niet meer konden gebruiken voor hun vlucht. Ze zetten het op een lopen, maar konden al snel in de kraag worden gevat. De jongens bekenden alles bij de politie en werden in maart achter gesloten deuren veroordeeld tot forse jeugdcelstraffen.

Geleerd uit Opsporing Verzocht
De jonge dieven wezen volgens de officier de Almeerders van 28 en 19 jaar onomwonden aan als mededaders. De oudste had hen via Snapchat benaderd om de winkel 'te melken', hij zou wapens en kleding regelen. Hij zou ook zorgen voor een auto waarmee de iPhones naar een opslagplaats konden worden gebracht. En hij had een koper op het oog.

De jonge overvallers vertelden 5.000 tot 10.000 euro te zijn beloofd door de Almeerder. Inspiratie deden ze op met uitzendingen van Opsporing Verzocht, waarin ze beelden van andere overvallen bestudeerden.

Ontkennen
De 28-jarige en 19-jarige Almeerders ontkennen overigens betrokken te zijn geweest bij de overval. De jongste vertelde de rechters dat hij die dag de scooter van zijn vader had uitgeleend. Aan wie, wilde hij niet zeggen. De oudste zei alleen maar niks ermee te maken te hebben. Hij ontkende de overvallers überhaupt te kennen.

Maar volgens de officier is er genoeg bewijs tegen de twee. Want waarom wijzen de veroordeelde overvallers hen anders aan? En waarom werd er op de telefoon van de 19-jarige een foto gevonden van het pistool dat bij de overval werd gebruikt?

''Ze waren gewoon te laf om zelf te gaan en hebben twee jonge jongens voor hun karretje gespannen'', zegt de officier. Tegen de oudste verdachte - die momenteel een straf van vijf jaar uitzit voor een ander misdrijf - eiste ze dus vijf jaar cel en de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Als hij weer vrijkomt, zal hij met die maatregel nog een tijdje onder toezicht staan. Beide mannen zouden ook aan drie slachtoffers smartengeld moeten betalen van in totaal 2500 euro. De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel