Zorgen over stopzetten van uitdiepen vaargeul

URK • Ma 15 november 2021 | 23:31 • Maandag 15 november 2021 | 23:31

De gemeente Urk is bezorgd over het tijdelijk stopzetten van het uitdiepen van de vaargeul tussen Urk en de Afsluitdijk. Wethouder Nathanaël Middelkoop wil weten wat de gevolgen zijn voor de geplande maritieme servicehaven op Urk en de verbreding van de sluizen bij Kornwerderzand.

Het uitdiepen van de vaargeul tussen Urk en Kornwerderzand is voor anderhalf jaar stopgezet om verzilting van het IJsselmeer tegen te gaan. Door de werkzaamheden in de vaargeul kwam zout water omhoog dat zich vermengde met het zoete water. Rijkswaterstaat wil nu onderzoeken wat het risico op verzilting is.

Wethouder Middelkoop is vooral bezorgd over de bereikbaarheid van de toekomstige servicehaven bij Urk. Ook is hij benieuwd of de geplande verbreding van de sluizen bij Kornwerderzand wordt uitgesteld. Daarnaast vraagt Middelkoop zich af of de IJsselmeervissers wat gaan merken van de eventuele verzilting.

Het uitdiepen van de vaargeul zou in 2028 klaar zijn, tegelijkertijd met de verbreding van de sluizen bij Kornwerderzand. Het maritieme bedrijfsleven op Urk betaalt mee aan de verbreding van de sluizen, die in 2025 zou moeten beginnen. De wethouder kon niet zeggen hoe hoog de Urker bijdrage is voor de verbreding van de sluizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel