Demissionair minister Blok: 'Facebook kreeg geen voorrang op stroomnet'

ZEEWOLDE • Di 7 december 2021 | 16:59 • Dinsdag 7 december 2021 | 16:59

Het datacenter van Meta in Zeewolde kreeg geen voorrang op het stroomnet. Dat zei demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens hem kreeg voormalig minister Eric Wiebes het verzoek voor een aftakking van het stroomnet. Dat is iets anders dan voorrang krijgen op een aansluiting, zei Blok. Meta is het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp. De minister laat weten dat het in Nederland een plicht is om bedrijven aan te sluiten op het stroomnet en dat dit ook bij Facebook zou gebeuren. Andere bedrijven worden hierdoor volgens Blok niet benadeeld.

De vragen werden gesteld door Farid Azarkan van DENK. Hij wilde van de demissionaire minister weten welke rol het Rijk had bij de aansluiting van Meta op het stroomnet. Vrijdag bracht NRC op basis van vrijgegeven documenten dat het kabinet een aansluiting regelde voor het toekomstige datacenter in Zeewolde, ondanks de tekorten op het stroomnet. "Als je Facebook bent, of zoals ze tegenwoordig heten: 'Meta', dan bel je met de minister van Economische Zaken en Klimaat. Je dreigt met economische gevolgen. Je zet de boel onder druk. En dan krijg je in principe je zin", aldus Azarkan.

De demissionair minister benadrukte dat de vraag niet ging over de mogelijkheid om aangesloten te worden op het stroomnet, want die is er volgens hem. De vraag aan voormalig minister Wiebes was of Facebook een eigen aftakstation mag realiseren. Volgens Blok kwam er vanuit de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland het verzoek binnen bij het ministerie om deze aftakking mogelijk te maken.

Brief over besluitvorming
Ook over de adviezen van ambtenaren werd in de Tweede kamer gesproken. Topambtenaren bleken vraagtekens te hebben gezet bij de gang van zaken rondom Meta. Ze noemen het een fundamentele afwijking van de normale relatie tussen het ministerie en netbeheerder TenneT. Demissionair minister Blok snapt de ophef hierover niet. "Het is totaal normaal dat een ambtelijke notitie plussen en minnen aangeeft", zegt Blok. "Het zou toch raar zijn als de beslissingen die bij de minister kwamen, alleen maar plussen bevatten."

Blok liet de Tweede Kamerleden weten dat er binnenkort een brief komt over besluitvorming rond datacenters. Daarin staat de vraag waar de uiteindelijke beslissingen worden genomen. Blok vindt het relevant om pas over deze vraag te debatteren als de brief er is. Eerder liet bestuursdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut weten dat de Rijksoverheid meer regie moet nemen bij de de onderhandelingen met datacenters.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel