ChristenUnie in Tweede Kamer wil bouw van datacenters tegenhouden

ZEEWOLDE • Vr 10 december 2021 | 11:14 • Vrijdag 10 december 2021 | 11:14

De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil voorlopig geen nieuwe datacenters zoals het centrum dat in Zeewolde moet komen. De partij vindt dat landelijk gekeken moet worden hoe er met de komst hiervan wordt omgegaan, en stelt daarom voor even geen overheidsgrond van het Rijksvastgoedbedrijf te verkopen voor datacenters. Over het voorstel wordt dinsdag gestemd in de Tweede Kamer.

Volgens Pieter Grinwis, het ChristenUnie-Kamerlid dat de motie heeft ingediend, 'slurpen' datacenters energie. "De impact van deze datacenters is immens, lokaal qua ruimtegebruik, en regionaal en landelijk qua stroomgebruik." Ook vindt de politicus dat er kostbare landbouwgrond verloren gaat als het datacenter bij Zeewolde er komt. Daar moeten in totaal vijf hallen komen waar data opgeslagen wordt.

Komst van Zeewolder datacenter is nog onzeker
Donderdag stemt de gemeenteraad van Zeewolde over de komst van het datacenter. Is een meerderheid van de raad vóór de plannen, dan is de komst alsnog niet definitief. Een deel van de grond is namelijk in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, en het is onzeker of de organisatie van plan is de overheidsgrond te verkopen. Ook kunnen andere partijen mogelijk aanspraak maken op de grond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel