Alleen in Flevoland toename van kampeerplekken

FLEVOLAND • Ma 13 december 2021 | 10:13 • Maandag 13 december 2021 | 10:13

Het aantal slaapplaatsen op kampeerterreinen is sinds 2012 in Flevoland met 2500 toegenomen. In alle andere provincies is het aantal plekken op de campings juist afgenomen, blijkt uit het Trendrapport 2021 van het CBS.

In bijna alle andere lijsten met toerismecijfers van het CBS staat Flevoland in de onderste regionen. Zo is het totale aantal overnachtingsplekken voor toeristen in de provincie erg laag. Alleen in Groningen zijn er minder. Het aantal zakelijk overnachtingen is in Flevoland ook het laagst van Nederland.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat buitenlandse toeristen vorig jaar, het eerste coronajaar, Nederland massaal links lieten liggen. Het aantal buitenlandse toeristen lag 64 procent lager dan in 2019. Het dieptepunt was in april, toen er 97 procent minder toerisme was vanuit het buitenland en Nederland zelf.

Impact coronavirus
Volgens Carla Bierma van Visit Flevoland is het coronavirus de meest waarschijnlijke reden voor het stijgende aantal kampeerplekken in de provincie. "De afgelopen zomer zijn daardoor meer Nederlanders in eigen land op vakantie gegaan. En Flevoland heeft de ruimte en de natuur, daar hebben ondernemers op ingespeeld."

Bierma ziet vooral een toename van het aantal kleinschalige kampeerplekken, zoals bij de boer. Ook zijn er door afgelaste festivals meer zogeheten pop-up campings bij gekomen op de festivalterreinen.

Toeristen uit Duitsland en België
Ondanks dat er vorig jaar zomer nauwelijks toeristen uit het buitenland kwamen, merkte Bierma dat Flevoland in de zomer van 2021 weer in trek was. Vooral Duitsers en Belgen wisten de provincie goed te vinden. "Ik verwacht de komende zomer weer een toename", voorspelt ze.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel