Voormalige Floriade-directeur eist schadevergoeding

ALMERE • Ma 13 december 2021 | 17:50 • Maandag 13 december 2021 | 17:50

Een schadevergoeding, dat eist de eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac. Hij zegt het gevoel te hebben dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. "Sven wil nog een aantal maanden salaris omdat hij vindt dat hij onterecht is ontslagen", licht zijn advocaat Harrie den Besten toe.

Stimac en zijn vroegere werkgever stonden maandagmiddag tegenover elkaar bij de rechtbank in Rotterdam. Namens de Floriade waren de huidige directeur, Hans Bakker, en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Eric van der Burg, aanwezig.

De Floriade zegt dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan met Stimac, waardoor hij niet langer geschikt was om de directeurspositie te vervullen. Ze wilden hem wel nog graag in een andere rol voor het evenement behouden. Zo ver is het uiteindelijk niet gekomen.

'Miljoenentekort te laat medegedeeld'
De Raad van Commissarissen verwijt Stimac dat hij de gemeente en Raad van Commissarissen te laat heeft geïnformeerd dat er zo'n 15 miljoen extra nodig was voor het evenement. Stimac zelf geeft aan dat het juist aan hem te danken is dat er inzicht is gekomen in de extra kosten. Voordat hij benoemd werd tot directeur, maar al wel werkzaam was voor de Floriade, gaf hij Arcadis de opdracht om een en ander te onderzoeken. De uitkomsten daarvan wist Stimac volgens de RvC rond vorig jaar kerst. Eind maart werd de gemeente en RvC geïnformeerd. Dat is volgens hen veel te laat.

"Dat klopt niet", zegt Stimac's advocaat. "Er is een onderzoek door Arcadis gedaan. Er zijn op een gegeven moment conceptcijfers geweest. Die conceptcijfers moesten nog helemaal beoordeeld en vergeleken worden. En pas op het moment dat die cijfers definitief waren kon hij er wat mee doen. En toen heeft hij dat ook direct gedaan."

Wat de uitspraak uiteindelijk ook mag zijn, alleen al het feit dat de rechter zich moet buigen over het ontslag van Stimac is niet bepaald een visitekaartje voor de Floriade. De verwijten vlogen in de rechtszaak in Rotterdam over en weer.

"Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak", zegt de advocaat van Stimac. "Anders kost het misschien wel burgemeester Franc Weerwind zijn kop. Want die is aandeelhouder. Hij heeft ook helemaal niks gedaan, hoorde het aan en liet het met zijn ambtenarenapparaat gewoon liggen."

De rechtbank doet na de feestdagen uitspraak, op maandag 3 januari.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel