Voorbereidingen vergadering over datacenter in volle gang

ZEEWOLDE • Do 16 december 2021 | 15:35 • Donderdag 16 december 2021 | 15:35

Zeewolde maakt zich op voor een spannende avond. Donderdagavond stemt de gemeenteraad over de komst van een datacenter. Moederbedrijf Meta van onder meer Facebook, wil in Zeewolde het grootste datacenter van Europa bouwen.

Niet alleen Zeewolde, maar heel Nederland volgt de ontwikkelingen. Zelfs in het buitenland wordt de discussie en het proces in de gaten gehouden.

Er hebben zich tien journalisten gemeld bij de gemeente om de vergadering en de stemming in Zeewolde te kunnen volgen. Dat lijkt weinig, maar de vergadering wordt via een livestream van de Lokale Omroep Zeewolde uitgezonden. Die is overal te volgen waar internet is, en dus is de behoefte van journalisten om naar Zeewolde te komen wellicht minder groot, aldus de gemeente.

Vanwege de coronamaatregelen worden er geen journalisten in de vergaderzaal toegelaten. In plaats daarvan zijn er in het gemeentehuis schermen geplaatst waarop de livestream te zien zal zijn. Journalisten die met een satellietwagen komen, mogen achter The Lux parkeren. Daarvoor is een deel van het parkeerterrein afgezet.

Protest voor gemeentehuis
Niet alleen de gemeente is druk bezig met de voorbereidingen voor donderdagavond. Ook Extinction Rebellion is bezig met de plannen. De actiegroep protesteert samen met SP Flevoland bij het gemeentehuis, bevestigt de gemeente. Ook de Partij voor de Dieren Flevoland is aanwezig bij de protestactie. Volgens de Almeerse SP worden er een paar honderd mensen verwacht vanuit het hele land. "Het heeft echt een soort sneeuwbaleffect gekregen de afgelopen dagen." Een woordvoerder van de partij laat weten dat de gemeente hiervan op de hoogte is gesteld.

Voor het protest is een deel van de straat voor het gemeentehuis afgezet. Verder worden er 'de gebruikelijke maatregelen' genomen om de actie goed te laten verlopen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Welke maatregelen dat zijn, wordt vanwege de veiligheid niet bekendgemaakt.

Het protest van de SP en Extinction Rebellion is een lawaai- en lichtprotest: mensen worden opgeroepen om zaklantaarns en trommels mee te nemen.

De actiegroep protesteerde twee keer eerder tegen de komst van het datacenter. Begin deze maand gebeurde dat met posters die op het gemeentehuis werden geplakt. Eerder deze week protesteerden actievoerders in het gebouw zelf. Ook startten ze een petitie om het datacenter tegen te houden.

De vergadering van de gemeenteraad van Zeewolde begint om 19.00 uur en is dus te volgen via een livestream van de LOZ.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel