Onderzoek bevestigt: vogelgriep in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 13 januari 2022 | 16:45 • Donderdag 13 januari 2022 | 16:45

De dode watervogels die vorige week in de Oostvaardersplassen werden aangetroffen, blijken inderdaad dood te zijn gegaan door vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Vorige week dinsdag vond Staatsbosbeheer de dieren. De natuurorganisatie hield er direct rekening mee dat het om vogelgriep ging. Drie dode brandganzen zijn inmiddels onderzocht en uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het inderdaad gaat om de vogelgriep (H5N1).

Meer sterfte onvermijdelijk
Volgens boswachter Hans Erik Kuypers van Staatsbosbeheer is het onvermijdelijk dat er nog meer vogels dood zullen gaan. "Helaas kunnen we niets aan de virusziekte zelf doen en kunnen we alleen maar hopen dat deze snel weer verdwijnt en dat de sterfte meevalt." De ziekte kan makkelijk overslaan op andere vogels in het gebied, zegt Kuypers. "Als iemand weet hoe we dat kunnen voorkomen, dan horen we dat graag." Kuypers noemt het frustrerend dat hij weinig meer kan doen tegen de vogelgriep dan 'op je handen zitten'.

Dode vogels worden niet weggehaald door de natuurorganisatie, tenzij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat vraagt. "Het verwijderen van de dieren is voor grote delen van de Oostvaardersplassen onbegonnen werk. Zo is het moeras nagenoeg ontoegankelijk en zou het zoeken en verwijderen van dode vogels juist extra verstorend werken", aldus Kuypers.

Dringend advies: dieren niet aanraken
Bezoekers worden met informatiebordjes gewaarschuwd dat ze dode of verzwakte vogels kunnen tegenkomen. Het dringende advies is om deze niet aan te raken. Ook moeten honden aangelijnd worden omdat die ziek kunnen worden van het eten van zieke vogels. "Het kan gebeuren, bij het uitlaten van de hond, dat je een dode of verzwakte vogel tegenkomt. Ga dan alsjeblieft niet achter dat dier aan, ga het niet helpen, raak het niet aan."

Sinds 26 oktober vorig jaar gelden er ook landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Toen werd het vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zeewolde.

Sindsdien geldt er een ophokplicht voor commerciële houders en moeten ze het melden als er een verhoogde sterfte is bij hun pluimvee. Particuliere vogelhouders, kinderboerderijen en dierentuinen moeten hun risicovogels weghouden van wilde vogels en -watervogels. Ook geldt er een bezoekverbod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel