Minister zet rem op komst van grote datacenters, geen gevolgen voor Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 16 februari 2022 | 16:27 • Woensdag 16 februari 2022 | 16:27

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verleent de komende negen maanden geen nieuwe vergunningen voor de komst van grote datacenters. Dat laat hij weten in een verklaring. Het besluit heeft geen gevolgen voor de bouw van het datacenter van Meta in Zeewolde.

Volgens De Jonge is wat betreft Zeewolde de "hele besluitvorming al afgelopen." Wel wordt daar nog gekeken naar de voorwaarden voor de verkoop van de grond. "Dat vraagt echt een ander gesprek", zegt De Jonge.

Een deel van de grond waar het datacenter moet komen is van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat valt onder de verantwoording van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft eerder een pakket aan duurzaamheidseisen voorgelegd waaraan voldaan moet worden, voordat de grond aan de gemeente Zeewolde wordt verkocht. Wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde heeft eerder gezegd niet te twijfelen aan het doorgaan van de deal. Al gaf de toenmalige demissionaire staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken aan dat het Rijk niet verplicht is de betreffende grond te verkopen, óók niet als aan de duurzaamheidseisen is voldaan.

Strengere regels voor andere datacenters
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening werkt momenteel aan strengere regels voor de bouw van grootschalige datacenters. Totdat die plannen er definitief zijn, is besloten om zeker negen maanden geen nieuwe vergunningen af te geven.

Het gaat daarbij om 'hyperscale' datacenters, die 10 hectare of groter zijn, en meer dan 70 megawatt elektriciteit verbruiken. De Jonge wil kijken of de regels kunnen worden veranderd, zodat dit soort datacenters bijvoorbeeld alleen nog mogen worden gebouwd op plekken waar windenergie ruim beschikbaar is, zoals langs de kust.

De Jonge vindt dat de 'juiste keuzes' gemaakt moeten worden vanwege de 'schaarse ruimte' die er in ons land tot beschikking is. "Hyperscale datacenters nemen veel ruimte in beslag en verbruiken onevenredig veel beschikbare duurzame energie. Daarom wil het kabinet voorkomen dat door heel Nederland hyperscale datacenters worden gebouwd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel