Minister: 'Grootschalige woningbouw goed voor Flevoland'

FLEVOLAND • Do 24 februari 2022 | 6:08 • Donderdag 24 februari 2022 | 6:08

Het is goed voor Flevoland als er in de provincie vele tienduizenden woningen bijkomen. Dat was woensdag de boodschap van minister Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan Lelystad.

"Voldoende mensen in Flevoland, betekent ook voldoende voorzieningen." Als voorbeeld verwijst hij naar de ziekenhuiszorg. "Als je een ziekenhuis overeind wilt houden - nogal belangrijk voor Flevoland - dan moet je ook voldoende mensen hebben om ervoor te zorgen dat zo'n voorziening de moeite waard is."

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam langs om een intentieverklaring te ondertekenen. Het Rijk gaat Lelystad helpen bij de doelstelling om minimaal 1.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen.

"Voldoende mensen betekent ook voldoende voorzieningen"

— Huge de Jonge

Lelystad moet verdubbelen
Ondertussen wordt gewerkt aan veel ambitieuzere plannen. Zo wordt gesproken over 40.000 nieuwe woningen in twintig jaar tijd. Dat is meer dan een verdubbeling van het huidige aantal huizen in Lelystad.

Ook voor andere gemeenten in Flevoland liggen forse groeiplannen op tafel. Dat brengt de nodige gevolgen met zich mee voor de huidige bewoners van een stad. De één zal er blijer mee zijn dan de ander. Volgens De Jonge pakt de groei dus positief uit voor bestaande inwoners.

Meer dan alleen huizen
De minister onderschrijft verder de boodschap van de provincie en zes gemeenten dat groei over 'meer dan alleen huizen' moet gaan. "Het gaat niet alleen het stapelen van stenen en bouwen van wijken. Het gaat over het bouwen van de samenleving van de toekomst. Met voldoende voorzieningen." De Jonge omschrijft dat als een puzzel waarbij Rijk en regio elkaar nodig hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel