Slachtoffer schietpartij Zeewolde 'moest een lesje worden geleerd'

LELYSTAD • Di 8 maart 2022 | 17:48 • Dinsdag 8 maart 2022 | 17:48

De Poolse man die op 5 oktober 2021 in Zeewolde werd neergeschoten moest volgens één van de drie verdachten een lesje worden geleerd. Dat bleek dinsdag tijdens de eerste zitting rondom de zaak in de rechtbank van Lelystad. De drie verdachten zijn Poolse mannen van 26, 30 en 35 jaar oud.

De schietpartij met een automatisch wapen was op klaarlichte dag op de kruising van de Kerkstraat en de Open Hof in Zeewolde. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan zijn been. Ook werden twee auto's geraakt door kogels. De schutter reed weg op een rode motor die werd bestuurd door een andere verdachte. De motor, verbrande kleding, het wapen en andere spullen werden teruggevonden in Lelystad. Aan de hand van de vluchtmotor kon de bestuurder worden achterhaald. Het Poolse slachtoffer wilde geen aangifte doen.

De 26-jarige man wordt verdacht van het daadwerkelijk schieten met het vuurwapen. Hij was in de rechtbank aanwezig, maar wilde niks zeggen over de reden van het schieten. De tweede verdachte - de 30-jarige man - was niet in de rechtbank, maar heeft tijdens een verhoor wel bekend dat hij betrokken was bij de schietpartij. Volgens hem was het slachtoffer hen geld schuldig en kon hij dit niet terug betalen. Daarom moest hem 'een lesje worden geleerd'. Volgens deze verdachte was het niet het doel om het slachtoffer om te brengen, daarom werd hij in zijn been geschoten.

Foto van het vuurwapen
De advocaat van de 26-jarige verdachte wilde dat de voorlopige hechtenis zou worden opgeschort. Niet zodat de verdachte dan vrij komt, maar omdat hij dan in voorlopige hechtenis zou kunnen worden genomen voor een andere zaak die tegen hem loopt. Volgens de advocaat zou deze zaak voor de verdachte namelijk niet tot een veroordeling leiden. De rechtbank ging niet mee in dit verzoek. Onder andere omdat er op de telefoon van deze verdachte een foto stond met het vuurwapen dat is gebruikt tijdens de schietpartij. Op die foto waren ook slippers te zien die de verdachte tijdens zijn arrestatie droeg.

9 strafbare feiten
Wat betreft de 30-jarige verdachte had zijn advocaat een soortgelijk verzoek. Deze verdachte moet nog 41 dagen cel uitzitten vanwege een andere zaak. Ondertussen worden hem voor deze schietpartij 9 strafbare feiten ten laste gelegd. Onder andere poging tot moord, het bezit van een automatisch vuurwapen en diefstal van een BMW in Duitsland. Daarin reed de verdachte toen hij werd opgepakt.

Ook zou hij de vluchtmotor gestolen hebben die tijdens de schietpartij werd gebruikt en probeerde hij te vluchten tijdens zijn aanhouding. Hij reed toen tegen het verkeer in en door rood. Deze verdachte moet wel eerst zijn straf van 41 dagen uitzitten en zal daarna weer in voorarrest komen te zitten voor de schietpartij in Zeewolde. Zowel de 26-jarige verdachte als de 30-jarige verdachte blijven dus vastzitten tot de verdere behandeling van de zaak.

Quarantaine
Ook de derde verdachte was niet in de rechtszaal aanwezig omdat hij in quarantaine zit vanwege corona. Via een videoverbinding werd geprobeerd om de zaak toch te behandelen. Daarnaast belde ook een Poolse tolk in om alles te vertalen voor de verdachte. Al snel werd duidelijk dat het niet goed te verstaan was voor de verdachte en dit zorgde voor zo veel verwarring dat de de rechtbank besloot de zaak later te behandelen.

De verdere behandeling van de zaak volgt op 25 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel