Nog geen 2000 opvangplekken voor vluchtelingen, teller Zeewolde op 0

FLEVOLAND • Di 29 maart 2022 | 14:07 • Dinsdag 29 maart 2022 | 14:07

Binnen Flevoland moeten nog zo'n 700 opvangplekken worden gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Alle veiligheidsregio's kregen op 4 maart het verzoek vanuit het kabinet om binnen twee weken 1000 plekken te realiseren en op 'korte termijn' 2000. De teller in Flevoland blijft steken op 1280 opvangplekken, met mogelijk nog veertig plekken extra in Dronten. De gemeente Zeewolde is het meest opvallend. Daar zijn geen plekken door de gemeente gerealiseerd en er is ook nog geen zicht op een locatie.

De gemeente Zeewolde gaf eerder aan moeite te hebben met de opvang, omdat er geen gebouwen leegstaan. Dinsdag werd duidelijk dat er nog steeds geen opvanglocaties beschikbaar zijn. De gemeentewoordvoerder: ''Het enige dat ik kan zeggen is dat we nog met diverse locaties in overleg zijn.'' Om welke locaties en om hoeveel opvangplekken het gaat is niet bekend.

Het is eerder wel gelukt om onderdak te regelen voor twintig vluchtelingen op vakantiepark RCN, maar dat gebeurde op initiatief van het park zelf. Vluchtelingen kunnen daar minimaal een half jaar blijven. Het park wilde de eerste zes weken opvang uit eigen zak betalen. De gemeente laat weten deze huisjes nu te huren.

De andere Flevolandse gemeenten hebben allemaal wel locaties voor de opvang van vluchtelingen, maar halen gezamenlijk niet de opdracht van 2000 plekken die is afgegeven voor Veiligheidsregio Flevoland. De gemeenten laten desgevraagd weten dat ze naast de huidige locaties nog geen andere concrete locaties hebben geregeld die kunnen worden ingericht voor opvang.

Ministerie: deadline nog niet nodig
Voor de realisatie van de 2000 plekken per veiligheidsregio wordt gesproken over 'op de korte termijn'. Een duidelijke einddatum is daarbij niet afgesproken. Een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid meldt dat een deadline voor de 2000 plekken nog niet nodig is, omdat er landelijk gezien voldoende opvangplekken beschikbaar zijn. Maandag publiceerde het ministerie cijfers waaruit bleek dat er nog een kleine 11.000 plekken vrij zijn. ''De eerste deadline (van 1000 red.) was gesteld, omdat het toen zo snel ging en we geen idee hadden hoe snel en hoeveel Oekraïners er zouden komen. Nu lijken de aantallen best wel steady te gaan en hebben we steeds genoeg plekken.''

Eerder werd duidelijk dat er vanuit de Veiligheidsregio geen coördinatie is voor de opvang van de vluchtelingen. De zes Flevolandse gemeenten moeten zelf op zoek gaan naar geschikte locaties en hebben geen onderlinge verdeling gekregen van de 2000 opvangplekken.

De laatste stand van zaken per gemeente:

Almere
In Almere zijn 400 plekken gerealiseerd in leegstaande gebouwen in de stad. Zoals Het Alnovum waarin 200 vluchtelingen kunnen verblijven. Ook zijn er 160 plekken in hotels beschikbaar. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er gezocht naar nieuwe locaties: ''We zijn wel aan het kijken naar nieuwe locaties. We willen graag opvangplekken creëren.''

Lelystad
In Lelystad kunnen 200 vluchtelingen terecht in het voormalige schoolgebouw SGL langs de Zuigerplasdreef. Daar wordt straks ook onderwijs aan de kinderen aangeboden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen zicht op dat er nog een locatie beschikbaar komt voor de opvang van vluchtelingen.

Noordoostpolder
In het Dokter Jansencentrum in Emmeloord kunnen 100 vluchtelingen worden opgevangen. De eerste groep van vijftig vluchtelingen is maandagavond aangekomen. Volgens een woordvoerder heeft de gemeente nog geen concrete nieuwe locaties op het oog. ''Dat is nu nog niet actueel, omdat we nog volop met het Dokter Jansencentrum bezig zijn'', daar zijn volgens hem nog niet alle plekken gevuld.

Urk
Op Urk is schip Rossini afgemeerd in de haven om onderdak aan 200 vluchtelingen te bieden. De eerste mensen zijn inmiddels al aan boord. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit de enige locatie die Urk zal aanbieden, er wordt dus niet gezocht naar andere locaties. ''De capaciteit van 200 is een flinke hoeveelheid voor een gemeente als Urk.''

Dronten
De gemeente Dronten heeft meerdere huisjes gehuurd op vakantiepark Europarcs Zuiderzee in Biddinghuizen voor ongeveer 70 vluchtelingen. Daarnaast wordt Het Koetshuis in Biddinghuizen ingericht voor het huisvesten van 50 mensen. Ook wordt het voormalige pand van de Rabobank, in het centrum van Dronten, verbouwd en ingericht voor 100 mensen. Dat is halverwege april waarschijnlijk beschikbaar.

Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen op die locatie mogelijk nog extra mensen worden opgevangen. Dat zou dan gaan om nog eens 40 vluchtelingen waarmee het totaal van Flevoland op 1320 van de 2000 opvangplekken komt. Volgens de woordvoerder zijn er verder nog geen concrete plekken in beeld, maar wordt daar wel actief naar gezocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel