Bedrijfscultuur gemeente veranderen: 'Fouten durven maken en elkaar vertrouwen'

DRONTEN • Za 23 april 2022 | 16:18 • Zaterdag 23 april 2022 | 16:18

De angst moet weg in Dronten. En de politiek moet durven te vertrouwen. Dat is volgens Peter Duvekot (SP) en Wim Esselink (PvdA) de weg naar een nieuwe bestuurscultuur in de gemeente. Zo werd zaterdag duidelijk in de live-uitzending van het Weekendcafé in de Meerpaal.

Het gaat namelijk niet zo lekker tussen de gemeenteraad, het college van burgermeester en wethouders, de ambtenaren en de buitenwacht. Er wordt zelfs gesproken over verstoorde verhoudingen. Volgens een rapport van onderzoeksbureau TwynstraGudde uit februari is er onvoldoende vertrouwen tussen het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de ambtenaren. De werkdruk is te hoog, er is geen ruimte voor het maken van fouten en medewerkers zouden zich niet gesteund voelen door het bestuur.

Bestuurlijke vernieuwing
In de uitzending van het Weekendcafé van Omroep Flevoland was er aandacht voor de vorming van een breed gedragen college. Het CDA, Leefbaar Dronten en D66 hebben nu al een meerderheid. Maar vanwege de bestuurlijke vernieuwing die in de gemeente op gang moet komen willen ze in Dronten ook graag dat de SP mee gaat doen in het nieuwe college.

Oud-gemeenteraadslid voor de PvdA Wim Esselink: “Dat is een hoopgevend signaal als de SP deel gaat uitmaken van het college. Ik hoop dat er nu wat gaat veranderen, want in 2014 toen ik de gemeenteraad verliet was er ook een commissie bestuurlijke vernieuwing. Die concludeerde toen bijvoorbeeld al dat er meer contact moest komen met de inwoners en dat daar de informatie opgehaald moest worden. Dus het gemeentehuis uit. Maar onze opvolgers toen hebben er niets mee gedaan.”

SP-voorman Duvekot schrikt daarvan. "Ik draai nog niet zolang mee in de politiek in Dronten, maar dat ze er toen ook al mee bezig waren en dat ze toen al dezelfde conclusie trokken als wij nu doen. Dat is gek, dat verbaast...”

Lef hebben
Beide mannen roepen op om over de angsten heen te stappen en lef te tonen. “We moeten niet bang zijn om fouten te maken. En als dat gebeurt, dan moeten we elkaar in de raad niet de maat nemen. We moeten aan de gang en dat kan nu tijdens het begin van een nieuwe regeerperiode”, zegt Duvekot. Hij zegt daar een goed gevoel over te hebben. “Over de vorming van het nieuwe college kan ik niets zeggen. Maar het gaat anders dan 4 jaar geleden en ik heb er een goed gevoel bij.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel