Rechercheurs: tunnelvisie in Deventer moordzaak

LELYSTAD • Ma 27 juni 2022 | 7:36 • Maandag 27 juni 2022 | 7:36

In de Deventer moordzaak leed de recherche aan tunnelvisie. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van een nieuw onderzoek. In de Deventer moordzaak werd Lelystedeling Ernest Louwes veroordeeld voor de moord op Jacqueline Wittenberg in 1999.

Drie forensisch-rechercheurs werkten drie jaar lang aan het nieuwe onderzoek en kwamen daarbij aan ontlastende feiten. Zo is een document achtergehouden, zijn processen-verbaal gemanipuleerd, werden noodzakelijke daderonderzoeken niet uitgevoerd en is cruciaal DNA-bewijs onbruikbaar doordat er onaanvaardbaar mee is omgegaan.

De Deventer moordzaak is één van de langst lopende rechtszaken in de Nederlandse geschiedenis. Belastingadviseur Ernest Louwes uit Lelystad werd in 2000 veroordeeld voor de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. Het proces moest worden overgedaan toen bleek dat rechercheurs hadden gefraudeerd met processen-verbaal en de geurhondenproef. In 2004 werd Louwes opnieuw veroordeeld op 'verbetering van gronden'. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar, waarvan hij er 8 heeft uitgezeten. Louwes heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Het coldcase-team heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij onderzoekt sinds 2014 of er gronden zijn voor herziening van de zaak. Het is uitzonderlijk dat een rechercheonderzoek helemaal opnieuw wordt doorgelicht nadat een strafzaak al is gesloten.

De bevindingen van het coldcase-team zijn overgedragen aan de advocaat van Louwes. Hij zal hiermee een herzieningsverzoek indienen bij de Hoge Raad.

Eerder uitte ook opiniepeiler Maurice de Hond zijn onvrede over de zaak. De Hond beschuldigt klusjesman Michaël de J. van de moord op de weduwe Wittenberg uit Deventer. In 2007 werd hij veroordeeld wegens smaad en moest hij de klusjesman en zijn vriendin een schadevergoeding betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel