Bezwaarmaker verliest zaak over komst ondergrondse afvalcontainer

LELYSTAD • Wo 31 augustus 2022 | 14:02 • Woensdag 31 augustus 2022 | 14:02

Bezwaren van een bewoner van de Lelystadse buurt Zoom tegen de komst van een ondergrondse restafvalcontainer in de buurt zijn woensdag door de Raad van State afgewezen.

De wijkbewoner stapte naar de rechter omdat hij vond dat zijn woon- en leefklimaat door de container werden aangetast. Ook zou de container het 'rustige karakter' van het gebied verstoren en bestaat volgens de bezwaarmaker het risico op dumping van afval bij de container. De gemeente zou het besluit om de container te plaatsen ook niet op de juiste manier hebben gepubliceerd.

De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de procedures voor de plaatsing op een goede manier heeft doorlopen. Ook hebben inwoners hun mening over het plan kunnen geven. Het besluit om in de Zoom ondergrondse containers te plaatsen, is genomen nadat een meerderheid van de wijkbewoners in een enquête van de gemeente had gekozen voor ondergrondse containers. Dat enkele wijkbewoners later een eigen enquête hebben gehouden waar het tegendeel uit kwam, betekent niet dat de gemeente het besluit hoeft te herzien.

'Beperkt aantal huishoudens'
De Raad van State stelt vast dat er in de buurt in totaal drie ondergrondse containers komen, die door 170 huishoudens zullen worden gebruikt. De container op de omstreden locatie zal maar door een beperkt aantal huishoudens worden gebruikt, zo verwacht de hoogste bestuursrechter. Het risico op afvaldumping hoefde de gemeente ook niet mee te nemen in de besluitvorming over de plaatsing. Volgens de Raad van State moet de gemeente daar simpelweg op handhaven als het zich voordoet. De ondergrondse container is overigens een tijd geleden al geplaatst, maar was nog niet in gebruik genomen.

Over de ondergrondse afvalcontainers in Lelystad is al sinds de bekendmaking van de plannen het nodige te doen. Al eerder stonden bezwaarmakers met hun plannen bij de Raad van State.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel