Hoge druk op huisartspraktijken: arts en patiënt de dupe

ALMERE • Vr 14 oktober 2022 | 6:00 • Vrijdag 14 oktober 2022 | 6:00

De wereld is veranderd en patiënten kunnen niet meer de zorg verwachten die ze eerder gewend waren. Dat is de boodschap van huisartsen in Almere Haven, die de werkdruk niet meer aankunnen.

Donderdagavond was er op het stadhuis van Almere een overleg met leden van de gemeenteraad, regio-organisatie Huisartsen Almere (ReHa) en de cliëntenraad Almere Haven. De hoge werkdruk voor huisartsen en de lange wachttijden voor patiënten waren het onderwerp van gesprek. Ook vanuit de patiënten is de boodschap helder: er moet iets gebeuren.

"De belangrijkste signalen op dit moment zijn dat de wachttijden gewoon te lang zijn. Soms duurt het wel twee weken voordat mensen terecht kunnen", vertelt Joyce Goede van de cliëntenraad Almere Haven. "In Almere Haven hebben patiënten een brief gekregen met het verzoek om eerst naar de site Thuisarts.nl te gaan om te bepalen of ze wel echt een huisarts nodig hebben. Daar worden mensen paniekerig van en ze durven niet goed meer te bellen met de huisarts."

Inmiddels zijn er, volgens de cliëntenraad, duizenden mensen in Almere die geen vaste huisarts meer hebben. Ook de huisartsen zijn bezorgd omdat het patiëntenbestand blijft toenemen en er te weinig dokters zijn.

'Druk op huisartsen hoger dan ooit'
"De huisartsenzorg staat enorm onder druk. Meer dan we ooit hebben meegemaakt", vertelt Willem Regout namens ReHa. "Dat leidt ertoe dat de toegankelijkheid en de kwaliteit van de huisartsenzorg soms niet meer te garanderen is."

Volgens de huisartsen zijn er twee belangrijke punten om de druk op de huisartsen te verminderen. "We moeten voorkomen dat patiënten bij een huisarts belanden met een vraag die niet strikt medisch inhoudelijk is. Verder zijn we als Nederlanders steeds sneller geneigd om met kleinere vragen bij de huisarts binnen te stappen. Met de onderbezetting waarmee we nu moeten werken kan dat niet meer. De gemeente moet een rol gaan spelen om dat naar de burger te communiceren."

Volgens initiatiefnemer Nienke Nieuwenhuizen van het CDA is het gesprek aanleiding om verder te gaan praten over oplossingen. De christendemocraten gaven donderdag aan dat ze zich zorgen maken over de huisartsenzorg in Almere.

Niet alleen probleem in Almere
Problemen in de huisartsenzorg spelen ook in bijvoorbeeld Emmeloord. Daar is sinds januari een patiëntenstop van kracht. De Emmeloordse huisartsen willen met meer opleidingsplaatsen nieuwe collega's naar Noordoostpolder trekken. Een bestaande huisartsenpraktijk is na een overname overgegaan op een combinatie van digitale en fysieke zorg. De Flevolandse huisartsen deden in juli mee aan een landelijk doktersprotest tegen de hoge werkdruk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel